Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

diumenge, 30 d’octubre del 2011

Dels dies de sol i serena

"A sol i serena"

Variants i sinònims: a camp ras, a la intempèrie , al ras , a la serena.
Aquest és el tercer capítol de la recepta de les aulives trencades..al final de la recepta trobareu l'enllaç als capítols anteriors i a l'últim de la sèrie.
    Aquesta frase feta descriu com s'han de guardar les olives (o aulives) durant els 8 o 10 dies següents després de trencar-les: a sol i serena, canviant l'aigua cada dia.
    La veritat, però, és que tampoc no passa res si les deixes dins de casa, segons la mare..De totes formes, és una frase bonica, i així la recordarem. També es diu quan es fa ratafia...
    I per acompanyar els 7 dies que falten, quan acabarem la recepta, podeu escoltar la música del grup Sol i serenahttp://soliserena.blogspot.com.es/p/discografia.html


    Si voleu llegir els capítols anteriors:
    Preàmbul: "Olives o aulives trencades"
    Primer capítol : "De com les aulives passen de l'auliver a la cuina"
    Segon capítol : " De com trencar les aulives"

    Si voleu llegir l'últim capítol:
    Quart i últim capítol: "De com aromatitzar les olives"

      divendres, 28 d’octubre del 2011

      De com trencar les aulives o olives

      Aquest és el segon capítol de la recepta de les aulives trencades..al final de la recepta trobareu l'enllaç als capítols anteriors i següents..
      Una vegada ja tenim les aulives a casa, cal preparar-les. Imprescindible disposar d'una pedra que sigui prou gran com per agafar-la còmodament, que sigui plana per un costat, però que no pesi massa, per a que no es faci massa cansat el procés, un pot de vidre i una superfície resistent, de fusta o un altre material dur. La resta dels ingredients comestibles, tret de les aulives, de moment no els utilitzarem, però cal tenir-los ja a casa per quan els necessitem, al cap de 8 o 10 dies.
      Per tant, 

      Materials:
      • una pedra mitjana, plana d'un costat, per trencar les olives.
      • una fusta de cuina o semblant
      • un pot de vidre on càpiguen les olives
      • paper de diari; no és imprescindible, però convenient.
      Ingredients per començar:
      • 1 kg d'olives/aulives grosses
      • aigua 
      Ingredients que cal tenir per més endavant:
      • 50 g de sal
      • 2 branques de fonoll
      • 1 branca de timó
      • 1 branca de sajolida
        Les herbes es poden comprar en una herboristeria. Allí ja et donen la quantitat adequada segons les olives que vulguis preparar.

      Trencar les olives (o aulives) i preparació:

      Primerament s'ha de tenir la fusta de cuina i la pedra per trencar les olives; posar un paper, que pot ser de diari, a sota de la fusta, ja que les olives esquitxen molt al trencar-les.
      Tot seguit, posar les olives d'una en una sobre la fusta i trencar-les amb la pedra, donant-li uns cops fins que s'obrin d'un costat sense que surti el pinyol.

       
      Quan totes les olives estan trencades, es posen en un pot de vidre i s'hi posa aigua fins a cobrir les olives. Aquesta aigua es canvia cada dia durant 9 o 10 dies. És important fer aquesta renovació diària de l'aigua, perquè sinó es poden fer malbé. Tradicionalment, aquest procés s'havia de fer durant "9 o 10 dies a sol i serena", és a dir, a fóra de casa, a la fresca, però ja fa temps que hem vist que no és imprescindible, i a dins de casa es fan igual de bé.



      Si voleu llegir els capítols anteriors:
      Preàmbul: "Olives o aulives trencades"
      Primer capítol : "De com les aulives passen de l'auliver a la cuina"

      Si voleu llegir els capítols següents:
      Tercer capítol: " Dels dies a sol i serena"
      Quart i últim capítol: "De com aromatitzar les olives"

      dimecres, 26 d’octubre del 2011

      De com les aulives passen de l'auliver a la cuina


      Al nostre bancal de darrera de casa tenim dos aulivers (=dues oliveres..) que, malgrat la sequera i la poca aigua que han rebut, fan aulives. En ple mes d'octubre ja estan pràcticament totes madures, així que toca collir-les. Per a fer les olives o aulives trencades cal que siguin verdes, així que les de l'arbre no servien , i vam decidir deixar-les madurar del tot i fer-ne un altra conserva..


      Però no podem renunciar a les aulives trencades, i al mercat de Lleida hi ha la solució: hi vam trobar unes magnífiques olives verdes, o aulives , terme ancestral comú d'abans del Pompeu Fabra que encara s'utilitza per les terres de Ponent, i les vam portar com aquell que diu ..de l'auliver a la cuina, i que la nostra cuinera va convertir el dilluns en un pot d'olives (o aulives ) trencades.. Clic per llegir més..

       Les aulives de casa i les del mercat..

      Així i tot, no vaig poder estar-me de fer unes quantes fotos dels aulivers de casa i de l'aire de tardor que ja es respira..

      Si voleu llegir el capítol anterior:
      Preàmbul: "Olives o aulives trencades"

      Si voleu llegir els capítols següents:
      Segon capítol: " De com trencar les aulives"
      Tercer capítol: " Dels dies de sol i serena"
      Quart i últim capítol: "De com aromatitzar les olives"

      dilluns, 24 d’octubre del 2011

      Olives o aulives trencades

      A mi sempre m'han agradat aquestes "aulives" trencades a cop de pedra i aromatitzades amb herbes, la recepta que fa anys es feia a totes les cases que tenien oliveres. A casa, com que la nostra cuinera no deixa passar cap tardor sense preparar-ne uns pocs quilos i repartir-ne potets per totes les cases de la família, encara som afortunats de poder menjar aulives naturals i sense conservants, i conservar en la memòria el seu sabor.
      La recepta la farem en capítols, perquè és així com es preparen. Demà, el primer capítol: "De com les "aulives" passen de l'aulivé a la cuina"

      Si voleu llegir els capítols següents:

      Primer capítol : "De com les aulives passen de l'auliver a la cuina"
      Segon capítol : " De com trencar les aulives"
      Tercer capítol: " Dels dies de sol i serena"
      Quart i últim capítol: "De com aromatitzar les olives"

      Panellets

      Ingredients
      • 500 g d'ametlla molta (com a farina)
      • 400 g de sucre
      • 1 patata o moniato (uns 100 g)
      • 3 rovells d'ou
      • pinyons, ametlles, codonyat, xocolata en pols, cafè soluble...per fer les diferents classes de panellets.
      • 1 ou per sucar-los.
      Des de l'edat mitjana, per Tots Sants, els campaners tocaven a difunts tota la nit per tal que ningú no s’oblidés de resar pels difunts. Sembla que a la mitjanit els feligresos s’acostaven a l’església i compartien amb els campaners fruits secs (ametlles, pinyons, castanyes, segons la producció local) galetes, dolços i vi dolç. D’aquest fet se'n ha derivat la castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests exquisits dolços, els panellets, i les castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.. (extret d'un article sobre l'origen dels panellets, de Dolors Llopart ).

      Preparació dels panellets

      El dia abans de fer els panellets es barreja l'ametlla i el sucre; es pasta bé per a que el sucre es vagi desfent.
      En el moment de fer-los es fa bullir la patata o el moniato amb pela. Quan estiguin cuits, es pelen i es xafen amb una forquilla. 
      Tot seguit es barreja amb la pasta de les ametlles i s'hi posen els rovells d'ou. Es pasta durant una bona estona fins que el sucre quasi s'hagi desfet; si queda massa dura, afegir-hi un ou o una mica més de patata o moniato; en acabar, ja tindreu la "pasta mare" preparada: el nostre massapà.
      Si es volen fer diferents tipus de panellets cal separar la pasta en tantes parts com tipus es vulguin preparar, i afegir a cada part el producte elegit (cafè, xocolata...).

      Per fer els panellets cal fer boletes amb la pasta. A continuació s'unten amb ou batut, i ja es poden coure posats en una safata a forn mitjà. No deixar-los coure massa, perquè s'endureixen.

      Els panellets de pinyons es fan a base de pasta mare: es fan les boletes, se suquen amb l'ou batut i s'arrebossen de pinyons. Per fer-ho fàcilment cal posar els pinyons en un bol, tirar-hi els panellets d'un en un i remoure com rodolant. Es tornen a untar d'ou i ja es poden coure. Es couen poc, fins que comencin a agafar color daurat, però que quedin més aviat blancs, poc cuits, perquè si es rossegen massa es fan molt durs.
      Per fer els panellets de codonyat: s'aplana la pasta fins a obtenir un rectangle allargat; es posa al mig una tira llarga de codonyat i s'embolica com un caneló; després es talla a trossos regulars, s'unten amb ou batut i es couen com els altres.
      A mi personalment m'agraden els de pinyons..


      diumenge, 16 d’octubre del 2011

      Calçots amb gambes


      Ingredients (4 persones)
      • 4 calçots (1/2 kg nets)
      • 250 g de gambes
      • 2 cullerades de llet
      • 1 cullerada de farina
      • 1 ou
      • salsa holandesa
      • sal, oli
      Preparació
      Reservar 4 gambes; pelar la resta i guardar les cues i els caps. Posar oli en una paella i fregir-hi les cues de les gambes tallades a trossos petits, les gambes senceres i els caps. Coure durant uns 5 minuts i reservar.
      Netejar els calçots, tallar-los a rodanxes fines i coure'ls a foc suau amb l'oli de fregir les gambes, fins que estiguin tous. Apartar les gambes senceres i els caps, que serviran per guarnir els plats, i afegir les gambes tallades, la farina i la llet.  Coure una mica, posar-hi l'ou batut i continuar coent fins que l'ou qualli. 
      Repartir aquest preparat en 4 cassoles individuals que puguin anar al forn. Posar a sobre de cada cassola una gambe sencera i dos caps. Cobrir amb salsa holandesa i gratinar.
      També es pot posar la salsa abans de posar la gamba i els caps. Gratinar i al moment de servir guarnir amb les gambes, els caps i uns granets de sal maldon.

      Salsa holandesa
      Ingredients
      • 2 rovells d'ou
      • 100 g de mantega
      • 1 cullerada d'aigua freda
      • sal
      Preparació
      Posar la mantega a trossos en un cassó, a bany maria, fins que es desfaci però que no agafi color. 
      Posar els rovells d'ou, l'aigua i la sal en un pot. Batre amb la batedora elèctrica, afegint a poc a poc la mantega desfeta. Quedarà com una maionesa clara.

      La recepta original és del Xixo, del restaurant Malena de Gimenells.


         

      Gelat de mandarina

      Després d'un plat com els calçots amb gambes, cal unes postres lleugeres. Avui hem acabat amb gelat de mandarina i uns quants gallons de mandarina fresca..

      dissabte, 15 d’octubre del 2011

      Aperitiu de salmó

      No hi ha cap complicació, i són realment atractius i bons.


       Ingredients:

      • Salmó tallat en quadradets
      • Pinyons
      • Aceto balsàmic
      Posar el salmó en uns plats d'aperitiu, afegir una quants pinyons lleugerament torrats i salsar amb l'aceto balsàmic. Són recepta inspirada en la del restaurant Almenara, de Lleida.
      Als de la imatge els falta la salsa. Vaig fer la foto abans..

      divendres, 14 d’octubre del 2011

      Colors de mercat

      Avui hem anat a comprar al mercat i no m'he pogut resistir de fer unes quantes imatges de la parada de la fruita i verdura. Ja fa dies que hi ha boniatos i codonys; comencen a arribar les mandarines, i els pebrots no m'agraden gaire de gust, però els colors són increïbles..

      Demà ja penjaré alguna recepta amb alguna de les fruites i verdures que hem comprat.




      dimarts, 11 d’octubre del 2011

      Vichyssoise


      Ingredients (4 persones)
      • 2 cebes mitjanes
      • 200 g de porros
      • 300 g de patates
      • 1 litre de brou
      • 250 g de crema de llet
      • 40 g de mantega
      • sal
      • 1 branca de julivert (optatiu)
      Preparació

      Posar una cassola al foc amb la mantega. Quan estigui desfeta posar-hi primer la ceba neta i tallada petita; als 2 o 3 minuts afegir els porros - només la part blanca-, tallats també menuts, i finalment la patata pelada i tallada a llesques fines. Coureuns 5 minuts remenant perquè no s'enganxi. Afegir-hi el brou, deixar que cogui mitja hora o quan la patata estigui tova. Treure del foc i deixar refredar una mica. Batre amb batedora elèctrica i passar pel colador xinès.
      Afegir la crema de llet, rectificar de sal, remenar bé, posar-ho en un estri de vidre o porcellana i guardar-ho a la nevera ben tapat, perquè no agafi cap gust.
      És millor fer-lo un dia abans de menjar.
      Si és estiu, servir ben fred, en bols individuals, amb una mica de julivert per sobre. A mi personalment m'agrada més sense. També es pot servir calenta, sobretot a l'hivern. És igual de bona.

      diumenge, 9 d’octubre del 2011

      Avui canviem el format del bloc..

      Menú de visualitzacions
      Menú de receptes i pàgines

      Ja fa uns dies que estava pensant de canviar el format de bloc i donar-li més interactivitat. He trobat aquest nou format del Blogger que permet tenir diverses formes de visualització des del menú superior esquerre, i que dóna protagonisme a les imatges i a les receptes...el vull provar uns dies per tal de veure si és més pràctic. Bonic si que ho és!

      Només caldrà acabar de refer el format d'algunes pàgines per adaptar-es al nou format..





      El menú dels diferents plats el trobareu en el desplegable superior "Pages". El primer menú superior té 7 opcions interactives, algunes amb vàries opcions. Proveu-les totes i veureu la millora d'accessibilitat a les receptes !
      També hi ha un buscador  interessant. Proveu-lo des de la visualització "Flipcard" i ja em direu què us sembla (jo la trobo molt interessant..).

      En relació al bloc antic s'han inactivat els ginys dels enllaços i els seguidors, entre altres, però pel que he estat veient en els propers dies ja es podran tornar a activar.

      Creps de bacallà

      Ingredients

      Per als creps ( en surten uns 15)
      • 250 g de farina
      • 2 ous
      • 1 got (250 g) meitat de crema de llet, meitat d'aigua.
      • 1 cullerada d'oli
      • sal
      • oli per untar la paella
      Per farcit
      • 250 g de bacallà
      • 2 cullerades de nata líquida
      • aigua per bullir el bacallà
      • beixamel
      • formatge ratllat
      Preparació dels creps

      En un bol es posa la farina amb una miqueta de sal. Al centre s'hi posen els ous batuts i l'oli. Es remena amb una cullera de fusta fins que la massa no tingui grumolls i s' afegeix poc a poc la barreja de llet i aigua, remenant fins que quedi una massa fina. Si queden grumolls es pot passar la batedora elèctrica.
      Es tapa el bol amb un drap i es deixa reposar una hora o més.
      Al moment de fer els creps, si la massa és espessa ( ha de quedar com una natilla) s'hi pot afegir una mica de crema de llet.
      En una paella petita (d'uns 14 cm de diàmetre) s'hi posen unes gotes d'oli ben repartit i es posa al foc. Quan l'oli està ben calent s'hi tira un cullerot de la massa i amb moviments de la paella es reparteix be fins que quedi com una truita molt fina. Es deixa coure un minut, es gira el crep amb dues forquilles i es deixa coure per l'altra banda. Continuar fent creps fins que s'acabi la pasta. 

      Per conservar-los - es ressequen molt aviat-, posar una cassola amb aigua molt calenta fóra del foc i a damunt un plat amb un paper de forn , on es van posant els creps un sobre l'altre, i separats cadascun amb un paper. Finalment es tapen com si fos un paquet. Així es guarden més temps, però és millor farcir-los en acabar de fer.

      Preparació del farcit de bacallà

      Dessalar el bacallà (es pot comprar ja dessalat) posat-lo en aigua durant 48 hores, a la nevera i canviant l'aigua 4 o 5 vegades.
      Quan es vulguin fer posar una cassola al foc amb aigua abundant. Quan comenci a bullir, posar-hi el bacallà i deixar-lo un minut. Treure del foc i deixar escórrer. 
      Quan estigui tebi, treure la pell i les arestes. Tot seguit, desfer-lo amb els dits i posar al foc en una paella, amb la crema de llet. Coure uns dos minuts.

      Deixar refredar, posar una cullerada de bacallà en cada crep. Es pot doblegar en 4 parts (quedarà com un triangle) o be fent un canutillo ( com un caneló ).
      Es posen en una safata d'anar al forn i s'hi tira per sobre una cullera petita de beixamel i formatge ratllat. Gratinar un moment al forn i servir calents. 

      dilluns, 3 d’octubre del 2011

      Crema de llimona



      Ingredients (4 persones)
      • 2 iogurts naturals.
      • 2 tasses (de les de cafè) de llet condensada.
      • 1/2 tassa (de les de cafè) de suc de llimona.
      • Ratlladura de la pell d'una llimona.
        Preparació

        És un postre molt senzill de fer i queda molt bo. Cal barrejar amb batedora elèctrica tots els ingredients i repartir la barreja en 4 copes. Fer-lo la nit abans i posar-lo a la nevera.
        Treure de la nevera una mitja hora abans de servir. Es pot guarnir amb una rodanxa de llimona o amb una espiral fina de pela de llimona posada a la boca de la copa.

        Aquesta recepta ens ha arribat gràcies a l'Anna Guillén.

        diumenge, 2 d’octubre del 2011

        Pastís de patata i verdures


        Ingredients (4 persones)
        • 3/4 de kg de patates
        • 1/2 kg pe carabassó
        • 300 g de pastanaga
        • 1 pebrot roig
        • 60 g de mantega
        • 3 cullerades de crema de llet
        • sal
        • beixamel
        • 50 g de formatge ratllat
          I si es vol, també es pot afegir un ou dur.
        Per la beixamel
        • 30 g de mantega
        • 25 g de farina
        • 250 g de llet
        • Sal
        Aprofiteu que ara disposeu de gran varietat de verdures per a preparar cada dia algun plat on siguin l'ingredient principal, sense acompanyar les carns o peixos. I si disposeu de temps, aquest té tots els ingredients d'un plat complet: verdures, làctics i ou..I segur que als nens els agrada.

        Preparació
        Coure les patates al forn durant una hora aproximadament, o quan al punxar-les amb una agulla aquesta entri amb facilitat. Treure-les del forn i deixar-les refredar una mica, embolicades amb un paper. A continuació es pelen i es xafen amb una forquilla fins que quedi una pasta ben fina, sense grumolls. Tot seguit s'hi afegeix la mantega a trossos, la crema de llet i una mica de sal. Es barreja tot molt bé i es posa sobre un drap fi i humit. Estendre aquesta pasta fins a formar un rectangle de 40x25 centímetres i d'un gruix de mig centímetre. Reservar tapada.
        Mentre es couen les patates posar una cassola al foc amb aigua abundant (salada) i quan comenci a bullir s'hi posa primer el carabassó pelat i 5 minuts més tard la pastanaga. En total ha de coure 15 minuts. 
        El pebrot s'escaliva. 
        Una vegada cuites les verdures, es deixen refredar una mica i es tallen a llesques fines, al llarg, i a continuació es posen sobre sobre la làmina del puré de patata. Enrotllar-ho com un braç de gitano amb ajut del drap, i posar-lo en una safata que pugui anar al forn.
        Fer la beixamel, posar-la damunt del braç de gitano, i finalment afegir formatge ratllat. Coure al forn uns 10 minuts i gratinar.
        Servir calent acompanyat d'una amanida o de tomates de cirera al voltant.

        Aquest braç es pot farcir amb altres verdures, sempre bullides, a gust del cuiner/era. També s'hi pot posar ou dur tallat a trossos. De totes maneres queda bo.

        Cargols a la llauna

        Avui hem menjat caragols a la llauna..i aprofito per posar la recepta a l'apartat de la Cuina de Lleida.