Ahir vaig recollir d'una botiga una geladora que vaig comprar per internet: en el moment que la vaig veure la vaig comprar, perquè és igual que una d'antiga que teníem fa anys, amb cubeta de fusta i sistema de refredament amb gel picat..però amb l'avantatge que la mescla la fa un motor elèctric, a diferència de l'antiga que era de forma manual. I els gelats sortien magnífics...El nom de la geladora, adient:
NostalgiaAvui l'he estrenat i he fet un gelat senzill de crema amb albercoc, aromatitzada amb vainilla. El funcionament de la geladora és basa en el refredament controlat mitjançant gel picat i sal, que es posa al voltant de la cubeta que conté el gelat, i un motor fa la mescla mentre refreda. Fa temps vaig trobar un article d'una revista científica que explicava la física del funcionament de la geladora: la sal manté l'aigua en estat líquid a una temperatura constant d'uns - 4ºC, que es forma quan el gel es desfà, i facilita el refredament uniforme de la crema, mentre aquesta va girant en la cubeta interior..pura física!
La geladora és realment voluminosa: hi caben 4 litres de gelat, i la cubeta exterior de fusta és molt gran, però m'encanta!
Ingredients:
- 3/4 de litre de llet sencera
- 5 ous
- sucre al gust. Cal posar-ne per a que surti molt dolç; el refredament fa perdre dolçor.
- una branca de vainilla
- una branca de canyella
- 5 albercocs
Preparació:
Fem una crema clàssica, barrejant en fred la llet, el sucre i els ous, i escalfant-ho al foc mentre remenem contínuament per a que no s'enganxi. Afegim la vainilla i la canyella per aromatitzar.
Tallem els albercocs i els posem en un pot amb sucre per a que es confitin una mica. Acabem triturant-los i els incorporem a la crema. Mesclar be i deixar acabar de coure.
Apartar del foc quan veiem que comença a espessir: no cal que esperem gaire. La deixem a la nevera per a refredar-la.
Per a fer el gelat, posem la crema a la cubeta metàl.lica interior de la geladora, i la col.loquem en posició. Afegim gel picat a trossos i sal, en capes alternes, en la cubeta externa, i engeguem el motor.
Tarda uns 25-30 minuts. La tapa transparent de la cubeta ens permet veure el moment en que l gelat té la consistència adequada.
El gelat es pot guardar a la mateixa geladora fins al moment de servir.
Jo n'he posat dues boles per cap, en copes de gelat. M'ha quedat una mica cristal.litzat, perquè he posat poca sal a l'exterior i llavors es formen petits cristalls de gel. El pròxim ja em sortirà be.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada