- 500 g d'ametlla molta (com a farina)
- 400 g de sucre
- 1 patata o moniato (uns 100 g)
- 3 rovells d'ou
- pinyons, ametlles, codonyat, xocolata en pols, cafè soluble...per fer les diferents classes de panellets.
- 1 ou per sucar-los.
Des de l'edat mitjana, per Tots Sants, els campaners tocaven a difunts tota la nit per tal que ningú no s’oblidés de resar pels difunts. Sembla que a la mitjanit els feligresos s’acostaven a l’església i compartien amb els campaners fruits secs (ametlles, pinyons, castanyes, segons la producció local) galetes, dolços i vi dolç. D’aquest fet se'n ha derivat la castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests exquisits dolços, els panellets, i les castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.. (extret d'un article sobre l'origen dels panellets, de Dolors Llopart ).
Preparació dels panellets
Preparació dels panellets
El dia abans de fer els panellets es barreja l'ametlla i el sucre; es pasta bé per a que el sucre es vagi desfent.
En el moment de fer-los es fa bullir la patata o el moniato amb pela. Quan estiguin cuits, es pelen i es xafen amb una forquilla.
Tot seguit es barreja amb la pasta de les ametlles i s'hi posen els rovells d'ou. Es pasta durant una bona estona fins que el sucre quasi s'hagi desfet; si queda massa dura, afegir-hi un ou o una mica més de patata o moniato; en acabar, ja tindreu la "pasta mare" preparada: el nostre massapà.
Si es volen fer diferents tipus de panellets cal separar la pasta en tantes parts com tipus es vulguin preparar, i afegir a cada part el producte elegit (cafè, xocolata...).
Per fer els panellets cal fer boletes amb la pasta. A continuació s'unten amb ou batut, i ja es poden coure posats en una safata a forn mitjà. No deixar-los coure massa, perquè s'endureixen.
Els panellets de pinyons es fan a base de pasta mare: es fan les boletes, se suquen amb l'ou batut i s'arrebossen de pinyons. Per fer-ho fàcilment cal posar els pinyons en un bol, tirar-hi els panellets d'un en un i remoure com rodolant. Es tornen a untar d'ou i ja es poden coure. Es couen poc, fins que comencin a agafar color daurat, però que quedin més aviat blancs, poc cuits, perquè si es rossegen massa es fan molt durs.
Per fer els panellets de codonyat: s'aplana la pasta fins a obtenir un rectangle allargat; es posa al mig una tira llarga de codonyat i s'embolica com un caneló; després es talla a trossos regulars, s'unten amb ou batut i es couen com els altres.
A mi personalment m'agraden els de pinyons..
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada