Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

divendres, 28 d’octubre del 2011

De com trencar les aulives o olives

Aquest és el segon capítol de la recepta de les aulives trencades..al final de la recepta trobareu l'enllaç als capítols anteriors i següents..
Una vegada ja tenim les aulives a casa, cal preparar-les. Imprescindible disposar d'una pedra que sigui prou gran com per agafar-la còmodament, que sigui plana per un costat, però que no pesi massa, per a que no es faci massa cansat el procés, un pot de vidre i una superfície resistent, de fusta o un altre material dur. La resta dels ingredients comestibles, tret de les aulives, de moment no els utilitzarem, però cal tenir-los ja a casa per quan els necessitem, al cap de 8 o 10 dies.
Per tant, 

Materials:
  • una pedra mitjana, plana d'un costat, per trencar les olives.
  • una fusta de cuina o semblant
  • un pot de vidre on càpiguen les olives
  • paper de diari; no és imprescindible, però convenient.
Ingredients per començar:
  • 1 kg d'olives/aulives grosses
  • aigua 
Ingredients que cal tenir per més endavant:
  • 50 g de sal
  • 2 branques de fonoll
  • 1 branca de timó
  • 1 branca de sajolida
    Les herbes es poden comprar en una herboristeria. Allí ja et donen la quantitat adequada segons les olives que vulguis preparar.

Trencar les olives (o aulives) i preparació:

Primerament s'ha de tenir la fusta de cuina i la pedra per trencar les olives; posar un paper, que pot ser de diari, a sota de la fusta, ja que les olives esquitxen molt al trencar-les.
Tot seguit, posar les olives d'una en una sobre la fusta i trencar-les amb la pedra, donant-li uns cops fins que s'obrin d'un costat sense que surti el pinyol.

 
Quan totes les olives estan trencades, es posen en un pot de vidre i s'hi posa aigua fins a cobrir les olives. Aquesta aigua es canvia cada dia durant 9 o 10 dies. És important fer aquesta renovació diària de l'aigua, perquè sinó es poden fer malbé. Tradicionalment, aquest procés s'havia de fer durant "9 o 10 dies a sol i serena", és a dir, a fóra de casa, a la fresca, però ja fa temps que hem vist que no és imprescindible, i a dins de casa es fan igual de bé.



Si voleu llegir els capítols anteriors:
Preàmbul: "Olives o aulives trencades"
Primer capítol : "De com les aulives passen de l'auliver a la cuina"

Si voleu llegir els capítols següents:
Tercer capítol: " Dels dies a sol i serena"
Quart i últim capítol: "De com aromatitzar les olives"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada