Una vegada ja tenim les aulives a casa, cal preparar-les. Imprescindible disposar d'una pedra que sigui prou gran com per agafar-la còmodament, que sigui plana per un costat, però que no pesi massa, per a que no es faci massa cansat el procés, un pot de vidre i una superfície resistent, de fusta o un altre material dur. La resta dels ingredients comestibles, tret de les aulives, de moment no els utilitzarem, però cal tenir-los ja a casa per quan els necessitem, al cap de 8 o 10 dies.
Per tant,
Materials:
- una pedra mitjana, plana d'un costat, per trencar les olives.
- una fusta de cuina o semblant
- un pot de vidre on càpiguen les olives
- paper de diari; no és imprescindible, però convenient.
Ingredients per començar:
- 1 kg d'olives/aulives grosses
- aigua
Ingredients que cal tenir per més endavant:
- 50 g de sal
- 2 branques de fonoll
- 1 branca de timó
- 1 branca de sajolida
Les herbes es poden comprar en una herboristeria. Allí ja et donen la quantitat adequada segons les olives que vulguis preparar.
Primerament s'ha de tenir la fusta de cuina i la pedra per trencar les olives; posar un paper, que pot ser de diari, a sota de la fusta, ja que les olives esquitxen molt al trencar-les.
Tot seguit, posar les olives d'una en una sobre la fusta i trencar-les amb la pedra, donant-li uns cops fins que s'obrin d'un costat sense que surti el pinyol.
Quan totes les olives estan trencades, es posen en un pot de vidre i s'hi posa aigua fins a cobrir les olives. Aquesta aigua es canvia cada dia durant 9 o 10 dies. És important fer aquesta renovació diària de l'aigua, perquè sinó es poden fer malbé. Tradicionalment, aquest procés s'havia de fer durant "9 o 10 dies a sol i serena", és a dir, a fóra de casa, a la fresca, però ja fa temps que hem vist que no és imprescindible, i a dins de casa es fan igual de bé.
Si voleu llegir els capítols anteriors:
Preàmbul: "Olives o aulives trencades"
Primer capítol : "De com les aulives passen de l'auliver a la cuina"
Si voleu llegir els capítols següents:
Tercer capítol: " Dels dies a sol i serena"
Quart i últim capítol: "De com aromatitzar les olives"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada