Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Roda de xocolata amb poma i crema morena

Aquest diumenge hem decidit fer unes postres inspirades en una recepta del gran cuiner Arzak, el rulo de xocolata amb poma i regalèssia, que nosaltres hem adaptat als ingredients que hi havia per casa; hem substituït la regalèssia per un altre aromatitzant, el gingebre, i hem canviat una crema de castanyes per una altra de nous i algun que altre nou ingredient...és un postre elaborat, però surt molt bo.
En aquest cas, l'hem fet per acompanyar un magnífic arròs de llamàntol com a únic plat. Un dinar de diumenge!

Ingredients per a 4 persones:

Per fer la roda:
  • 300 g de xocolata negra;
  • ratlladura de pela de mandarina; 
Pel farcit:
  • 6 pomes ecològiques de tipus àcid;
  • 100 g de sucre blanc; 
  • el suc d'una llimona ;
  • 80 g de mantega;
  • iogurt La Fageda;
  • 250 g de nous i unes quantes avellanes
  • el suc d'una mandarina i 
  • una mica d'aigua;
Per la crema morena:
  • 150 g de nata líquida,
  • 120 g de sucre morè;
  • 4 rovells d'ou;
  • una cullerada de conyac;
  • una branca de vainilla i 
  • un pols de gingebre.
Per a decorar:
  • fulles de menta;
  • confitura de cava en dauets.
Per a fer la roda cal desfer la xocolata a bany maria, i afegir una mica de ratlladura de pela de mandarina; mentre s'escalfa, preparar vàries tires de plàstic resistent al calor d'uns 2,5 cm d'ample i 20 cm de llarg;  quan la xocolata sigui ben líquida, passen una tira per damunt de la xocolata, de manera que cobreixi completament una de les cares, deixem escórrer per aconseguir una capa fina, i tot seguit tanquem els extrems fent un tub circular, i el fixem per fora amb cel.lo. Acabem de tancar el cercle de xocolata per dins, amb una mica més de xocolata líquida, i el posem al congelador. El primer no sortirà gaire be, però després s'agafa pràctica i surten cada vegada millor. Fer 4 o 5 rodes. Aquesta part és la més complicada.


Mentre les rodes de xocolata es refreden al congelador, traiem boletes de les pomes pelades, les posem en un pot amb el suc d'una llimona, la mantega i el sucre blanc (també es pot posar una mica de canyella, si agrada), i les coem uns 4 o 5 minuts a foc mitjà, fins que quedin lleugerament toves. Apartem, posem en un colador per a que escorrin el líquid i deixem refredar a la nevera.


A continuació piquem les nous i les avellanes, i les posem a coure amb el suc de la mandarina i l'aigua; quan siguin toves, ho apartem del foc i ho triturem amb una picadora; Filtrem amb un colador xinès. Mesclem la crema obtinguda amb 2 o 3 cullerades de iogurt, i guardem la crema obtinguda a la nevera.


Ara preparem la crema: posem en un pot a bany maria la nata líquida, els ous batuts prèviament amb el sucre morè, la vainilla, el pols de gingebre i una cullerada de conyac (si ho han de menjar nens, no en poseu).  Barregem fins que espessi i tingui consistència de crema lleugera. Deixem refredar a temperatura ambient.
Preparació de les rodes farcides:
Mesclem les boletes de poma amb la crema de nous i iogurt, i farcim les rodes de xocolata que haurem tret del congelador en el mateix moment i de les que també hem tret el plàstic, amb cura. Cal que el farcit sigui ben fred, per tal que la xocolata no es desfaci. Deixem a la nevera durant mitja hora al menys, en un lloc ben fred; si cal, es pot posar uns minuts en el congelador abans de deixar a la nevera.



Presentació:
En un plat, posar la roda de xocolata i poma de costat, vigilant que no caigui la poma; afegir unes cullerades de crema morena al voltant, i acabar amb confitura de cava  tallada a dauets i unes fulles de menta.

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada