La confitura de síndria és molt senzilla: en fem sempre que tenim síndria, aprofitant la pell i una mica de la fruita.
Totes dues confitures es poden gaudir amb una mica de pa torrat, per esmorzar o per berenar..
Ingredients:
Per la confitura de figues (un pot):
- 8 o 10 figues ben madures;
- sucre morè;
- un got ple de rom;
- una branca de vainilla;
- fulles de figuera ( per donar aroma a la cocció ); si no en teniu, es pot fer sense elles;
- llumins.
Per la confitura de síndria:
- síndria;
- sucre;
- aigua.
Preparació:
Confitura de figues:
En una cassola es posa el rom i 4 o 5 cullerades de sucre morè ( quantitat de sucre: segons el dolç que ens agradi, tenint en compte que les figues són fruites molt dolces ); es posa al foc, barrejant fins que es dissolgui el sucre.
D'altra banda, tallem el mànec superior de cada figa, i en fem làmines gruixudes. Es posen les làmines en la cassola, de manera que el líquid banyi la fruita. S'afegeix una branca de vainilla, fent prèviament un tall longitudinal per a que tregui les llavors; si és molt llarga, es pot tallar en trossos.
Quan comenci a bullir el líquid, s'atansa un llumí encès per tal que el rom comenci a cremar. Cal tenir cura en fer el rom cremat...
Es remena una mica fins que tot l'alcohol hagi cremat, i quan s'apagui el foc, es posa una fulla de figuera al damunt, que segons els germans Torres potencia l'aroma de les figues, i es tapa la cassola; baixem el foc per a que acabi de confitar. Si en la cocció s'asseca massa el xarop, es pot afegir una mica d'aigua, però en general no caldrà perquè les figues ja treuen l'aigua que tenen.
Intenteu no remenar massa per a que les làmines de figa no es desfacin; quan estiguin cuites, treure la fulla de figuera, deixar refredar i posar en un pot que es pugui tancar hermèticament.
Posar a bany maria una estona si es vol guardar la confitura.
Confitura de síndria:
Tallar la síndria en trossos; retirar la pell exterior de color verd, deixant, però, la part blanca de la síndria. Nosaltres ens mengem la part roja de la síndria, i en deixem només el centímetre que hi ha al costat de la part blanca de la pell. Posar els talls en un pot, afegim el sucre ( una mica menys de la meitat que síndria ), i deixem confitar entre mitja i una hora, vigilant que no s'enganxi al fons; remenem de tant en tant; si el xarop s'asseca massa, afegim una mica d'aigua. Quan la part blanca de la síndria es va coent es torna transparent, i quan ja està ben confitada pren un color tirant a daurat.
Deixar refredar i guardar a la nevera, si es vol consumir en un màxim de 2-3 dies, o bé guardar en pots hermètics i esterilitzar a bany maria, si es vol conservar més temps.
hmmm molt interessants aquestes receptes! me les apunt per provar-les. Jo fa uns anys que faig confitura de figues, sense rom, i també és boníssima!
ResponEliminaSalut!