Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

dilluns, 24 de juny del 2013

Tatin de cireres

Ahir vaig collir un bon grapat de cireres del cirerer del bancal; no són molt grans ni molt dolces, però n'hi ha tantes que no les podem acabar..n'hem repartit per aquí i allà, i amb les que vaig collir hem fet una tarta tatin de cireres..és fàcil i no està gens malament.
No ha durat ni una tarda: ens l'hem acabar per berenar, a la fresca del jardí.

Ingredients:
  • Cireres;
  • 4 o 5 cullerades de sucre;
  • pasta de milfulles;
  • una cullerada de rom;
  • 30 g de mantega per untar el motlle.

Elaboració:

Preparar un caramel amb sucre i una mica d'aigua (molt poca); afegir les cireres senceres (o sense el pinyol, si es té un estri adequat per treure'ls), i caramel·litzar; a mitja cocció, afegir el rom i acabar de caramelitzar, sense que quedin massa cuites.

Retirar del foc i reservar. 


Preescalfar el forn a 160º; mentre s'escalfa, preparar la pasta de milfulles o utilitzar-la de la que venen ja elaborada (en aquesta recepta ja en teníem de preparada). Nosaltres l'hem retallat en forma rectangular, perquè hem utilitzat un motlle de plum-cake.
Cobrir el motlle amb paper de forn i untar per dins amb la mantega. A continuació, posar les cireres de manera que cobreixin tot el fons, ben compactades, ja que quan es couen perden volum. Cobrir amb la pasta de milfulles, i punxar-la amb la punta d'un ganivet a intervals regulars, per tal que no es deformi en coure. Coure al forn fins que sigui daurat. 

Per a desemmotllar cal fer-ho en calent; només cal estirar el paper de forn amb cura, i tot seguit capgirar la tarta, fent que la pasta quedi a sota, i vigilant que les cireres no quedin enganxades al paper.


Servir tèbia.
 









diumenge, 23 de juny del 2013

Nit de Sant Joan...

Focs de Sant Joan i cuina a la vora del foc de Sant Joan..
Recuperem la recepta de la coca de Sant Joan de l'any passat..bona revetlla!


 Nit de Sant Joan, de Jaume Sisa

La nit de Sant Joan, és nit d’alegria
Estrellat de Flors, l’estiu ens arriba
De mans d’un follet que li fa de guia.
Primavera mor, l’hivern es retira.
Si arribés l’amor, mai més moriria.

Les flames del foc la nit tornen dia,
Si arribés l’amor, que dolç que seria.
La nit de Sant Joan, és una frontissa.
La porta de l’any, tan grinyoladissa.
Comença a tancar-se. Doneu-me xampany!
Que és la nit més curta i el dia més gran.
Doneu-me xampany, doneu-me xampany!
Doneu-me xampany, doneu-me xampany!

Imitarem al sol amb grans fogates.
Llevem-nos el calçat damunt les brases.
Al cel van de berbena ocells i astres.
I augmenten les virtuts d’herbes i aigües.

Com la terra que gira al voltant del sol.
Farem lentes rodones encerclant el foc.(Bis)

La nit de Sant Joan, és nit d’alegria
Estrellat de flors, l’estiu ens arriba
De mans d’un follet que li fa de guia.
Qui és aquest follet? Qui el coneixeria?
Al bell mig del foc té la seva fira.

Follet de la nit, rei de l’enganyifa
Cada any per Sant Joan ens fa una visita.
Adorno els infants i faig que somiïn
Enamoro als grans i faig que s’odiïn.
Destapa secrets, escampa misteris.
Fa anar del revés els somnis eteris.
Provoco adulteris, records, enyorances
Petons i venjances, ensenyo encanteris
A les jovenetes els porta perfums
Dels altres planetes.

Si mireu les flames del foc de Sant Joan
Il veureu les banyes, el barret i els guants. (Bis)

Quan vol és tan alt com la catedral.
Quan vol és petit com l’ungla d’un dit.
No és home ni dona, ni àngel ni infant.
Per passar l’estona potser un comediant
És jove i no ho es, geniüt i immoral.
Astut i què més?
Sóc immortal

Si mireu les flames del foc... (4 vegades)

dijous, 20 de juny del 2013

L'albercoc, a "Què es cou per altres blocs"

 
Ara que l'albercoc està en plena temporada, en el nostre albercoquer encara no han acabat de madurar els fruits, degut al mal temps que hem tingut, i estic esperant per a gaudir de l'aroma i el sabor dels albercocs madurs; mentrestant,  he afegit unes quantes receptes amb aquesta fruita com a ingredient principal, de blocs que m'agraden a "Què es cou per altres blocs";


Quan tingui albercocs madurs, ja en faré alguna nova recepta..


Dues receptes de l'any passat, melmelada d'albercocs i cireres, i pastís d'albercocs i ametlles:



dilluns, 17 de juny del 2013

Tapa de salmó, patata i poma

Aquest diumenge ens hem preparat un aperitiu de salmó confitat, que surt realment bo, acabat amb unes rodanxes de patata i poma. És una versió lliure, combinació de dues receptes, una de I love tapas i l'altra del cuiner Martin Berasategui.

És una mica elaborat, però queda vistós en un dia especial.
Ingredients per a 10-12 tapes individuals:
  • un llom de salmó fresc, que no sigui massa prim;
  • uns 250 ml d'oli d'oliva, fins a cobrir el tall de salmó;
  • dues patates noves;
  • 40 g de mantega;
  • una poma golden, de bon tamany;
  • sal i pebre;
  • herbes i llavors aromàtiques: una branca de vainilla, unes fulles de menta i de romer;
  • una llimona;
  • aigua i glaçons de gel;
  • sal en escates;

Elaboració:
Per començar posarem l'oli en un recipient i afegirem la vainilla oberta; ho deixarem aromatitzar una estona.

Per a preparar el salmó: en primer lloc heu retirar la pell , tallant-la amb un ganivet esmolat, per a que surti sencera i reservar-la entre papers de posar al forn; seguidament tallarem el salmó a daus, d'uns 2 cm de costat, i els posarem dins l'oli aromatitzat, de forma que quedin totalment coberts; afegirem les herbes (menta, romer) i ho escalfarem molt suaument a bany maria: la temperatura de l'oli no ha de sobrepassar dels 40ºC (si no teniu un termòmetre ho podeu comprovar amb el dit: l'oli ha de ser una mica calent, però no ha de cremar); Quan arribi a la temperatura indicada, apartar del foc i deixar confitar una estona (entre 10 i 15 minuts). 

Per a comprovar si el confitat està ben fet, només cal fer pressió amb el dit, suaument, sobre un dels daus: si sembla que se separa en làmines, es que ja està fet. Quan siguin confitats, els apartem de l'oli i els deixem sobre un paper absorbent. L'oli es guarda per a fer la salsa d'acompanyament.

A continuació courem les patates en aigua abundant, amb la pell inclosa (és millor que siguin patates noves); a mitja cocció, salar i quan siguin cuites però consistents, treure i deixar refredar una mica: Després, tallar-les a làmines i daurar-les en una paella amb mantega, amb cura que no es trenquin, i reservar.

La pell del salmó s'ha de daurar en una paella, amb una gota d'oli : la posem entre dos papers de forn a la paella, i damunt hi posem un recipient amb pes, per a que quedi comprimit (per exemple, un pot amb aigua). Posar al foc, al mínim, vigilant que es vagi daurant sense cremar-se. Reservem.

Mentre el salmó es va confitant, posem al foc un cassó amb aigua i suc de llimona, per a que vagi arrencant el bull, i en un altre pot, posem més aigua, suc de llimona i glaçons de gel. Apart, preescalfem el forn a 130-140ºC.
Mentre s'escalfen l'aigua i el forn, prepararem la poma: pelar i treure el cor, tallar a rodanxes fines i afegir una mica de suc de llimona per a que no enfosqueixin. A continuació, escaldar els talls de poma durant uns moments en l'aigua amb llimona, treure'ls i posar-los tot seguit en l'aigua amb gel, per a que refredin de cop sense perdre consistència.

Posem els talls de poma sobre paper de forn, en una safata d'anar al forn, i hi els cobrim amb una mica de sucre llustre; cal daurar la poma al forn, vigilant que no es cremi. Treure i deixar refredar.
Per a preparar la salsa cal posar una mica de l'oli que ens ha quedat del confitat i uns daus de mantega, sal i pebre; batem per aconseguir textura de salsa, i guardem en una salsera.

Presentació de la tapa:
Posem al fons d'un platet una rodanxa de patata i afegim unes escates de sal; damunt, un dau de salmó, i cobrim amb una làmina de poma; tallem la pell cruixent del salmó en làmines fines, i les utilitzem per a decorar la tapa; també es pot posar una branqueta de romer per acabar. Quan es presenti, es pot clavar un escuradents decoratiu sobre cada tapa, i deixem que cada comensal es posi la salsa.
Es pot presentar tebi o fred.





divendres, 14 de juny del 2013

Cóc de brossat

http://cuinaalfoc.blogspot.com
Aquí teniu la recepta del cóc del brossat, fet amb una base de cóc de iogurt i brossat -altrament dit mató- per damunt, típic de les terres de l'Ebre; el vaig trobar en una revista que parlava del Delta, i prové de la pastisseria Conesa.

Ingredients per a 4 persones:
  • 200 g de mató o brossat;
  • 300 g de sucre;
  • 350 g de farina;
  • 120 g de iogurt;
  • 3 ous;
  • 120 ml d'oli d'oliva;
  • ratlladura de llimona;
  • una cullerada de llevat en pols;
Escalfar el forn fins a 150º; mentre escalfa, separar els rovells de les clares, i barrejar els rovells amb 250 g de sucre, l'oli d'oliva, el iogurt, la ratlladura de llimona, la farina i el llevat. Es pot mesclar a mà o amb una batedora o robot de cuina.
Apart, batre les clares fins a punt de neu i afegir poc a poc a la mescla, fins que quedin ben incorporades. Normalment s'hi posa més mató del que vaig posar jo ( no en tenia molt).

 

Untar un motlle amb mantega, i posar-hi la massa; afegir per damunt el mató ben desfet, i coure al forn uns 40 minuts. En treure del forn, ensucrar amb sucre en pols, i deixar refredar.


De fet, és com un cóc ràpid amb mató..bon profit.


dijous, 6 de juny del 2013

Un premi pel blog!

 Gràcies, Chus!

Aquest premi virtual de part de la Chus, companya i amiga, m'ha fet molta il.lusió, i més des de que totes dues compartim també l'afició per la fotografia de cuina. Com que no et puc donar també el meu premi, aquí tens unes herbes aromàtiques que tinc plantades al jardí...

Romaní, del meu jardí...


Quan es rep aquest premi, cal :
  • Agrair el premi a la persona que te l'ha donat,
  • Atorgar el premi a altres 13 blocs que tinguin menys de 200 seguidors, i finalment,
  • Avisar als blogs dels premis.
I aquí teniu la meva llista de premiats..i deixo el primer premi per demà.

La mujer del fotógrafo es química: com tots els meus blogs preferits, té bones imatges. I la seva autora també fa tallers de cuina; encara que per mi queda molt lluny, és interessant aquesta combinació de blog de cuina i de cursets..



Cotó de sucre: l'he escollit encara que passi una mica dels 200 seguidors: fa temps que el segueixo, el tinc als meus preferits; interessants les seves receptes i ben fetes les seves fotos.

Coure Coulants: bon blog de pastissos i llaminadures, amb el coulant de protagonista...també passa una mica dels 200 seguidors..

Le fabuleux destin du chocolat : encara que últimament no està molt actiu, m'agraden molt les seves entrades. Estic esperant que reprengui de nou l'activitat...

Mi cocina naranja: els plats ben fets, les fotos també.

Pa amb oli i xocolata: el títol del blog ja em porta records d'infantesa..i moltes de les seves elaboracions son també les que fem a casa.

A l'ombra de la figuera: blog d'una andorrana que viu al Pallars, amb receptes de base catalana i molts apunts de cuina de muntanya, com el civet de cèrvol, l'aperitiu pallarés, el pit de gall dindi farcit...també té receptes més internacionals, però sempre amb bones imatges.

Gescmack!! dolços per a tothom!

Plou formatge: receptes creatives, com l'aperitiu de figues amb cruixent de camembert, o Steak tartar de ceps i carxofes. Sempre m'agrada visitar-lo..

La Pitxella: té poques entrades, i des del novembre no n'hi ha cap de nova, però m'agrada com escriu.

Bocadillo suculento. No només hi ha entrepans...



diumenge, 2 de juny del 2013

Crema de iogurt amb llima i fruites grogues

Avui ja sembla que comença l'estiu, després de molts dies de fred i de feina...hem baixat al jardí a passar la tarda, i per a celebrar el bon temps he preparat una crema de iogurt freda amb fruites..refrescant i nutritiu.

Ingredients per a dues persones:
  • 1 iogurt natural;
  • 50 g de mató;
  • 1 llima;
  • 2 préssecs;
  • 1 nispro;
  • una cullerada de llet condensada.
Barregem el iogurt amb el mató fins que quedi una crema homogènia; afegim la llet condensada i incorporem a la mescla.
Apart, fem un batut amb un préssec dolç, i l'afegim a la crema passant-lo per un colador xinès; continuem mesclant; finalment incorporem una culleradeta de suc de llima i ratlladura de la pell de la mateix llima. Aboquem en un vas o copa, i deixem a la nevera un parell d'hores com a mínim.
En el moment de servir, fer unes quantes boles de fruita groga ( per exemple, un nispro i un altre préssec) i decorem la crema. Acabem amb una rodanxa de llima.