Hi ha molta fruita...i entre les de juny, trobareu les nespres del Japó, als que nosaltres en diem
nispros.
A mi m'encanten, i a casa en mengem mentre n'hi ha. Aquest postre és una variant acolorida per als nens.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvWk5YnTR1zK5IBMCzcifPuve2wJ8NZVrzC9I6TWxTfdH1T2EdcIBH1w_cMLGLdWoa9IxqbUAkWwn_3bsLrSwJDW6RX1GqzALQRUqdF8MncsxLkeLI4XqPlcFtIGi4jNZm-2e2wQpJ0b0/s400/napolitana+de+nispro+i+albercoc1.JPG)
Ingredients:
- 8 pastes napolitanes;
- 2 albercocs;
- 2 nespres;
- 8 daus de mantega;
- melmelada de llimona, feta a casa;
- canyella en pols;
- sucre a discreció;
- cireres per decorar, opcional.
Elaboració:
Poseu les napolitanes en una safata per a forn; damunt afegiu el dau de mantega i la meitat d'un albercoc o d'un nespre. Tireu una culleradeta de sucre, i regueu amb una mica de melmelada de llimona, que ha de ser més aviat transparent.
Coure al forn fins que la fruita estigui prou cuita. Abans de servir, poseu un polsim de canyella.
Es pot acabar amb una cirera.
I si voleu saber més sobre els nispros, mireu al final de la recepta.
O lai lai, la masovera, la masovera.
O lai lai, la masovera se'n va al mercat:
El mercat és el dimecres,
el dimecres en compra nespres...
|
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_uXiKYLk0o80cYkbgADhB5oqfeXkaGla5AMzAYnjJTfhoui3onQgyc3WQscIsAcybhcTW1zwm3UuTRc7LU5OlERsiMQ7sr63LvVovA3jWZDMzXgpANtMBhLuaqHRCntrjyxncWJihC8vYbfb4xSjt2z15OP4CHJpxNfl19w0kkPrg9tznEpnu_CqUn2Hu6UvPDd6ZkvyWswVKjOaA=s0-d) Dibuix del 1870 mostrant una panícula amb detalla de les flors i el fruit del nispro del Jaṕo. |
Originari de la Xina i tradicionalment conreat al Japó, el nostre nispro s'anomena tècnicament
nesprer japonès (
Eriobotrya japonica). Els molts noms que rep coincideixen amb els que utilitzem per a l'espècie indoeuropea
Mespilus germanica: nespra, nespre, nespro, nespla, nyespro, nyespra, nyespla o nispro.
A les terres de Ponent, el terme nespre és refereix al Mespilus germanica, que es pot trobar en algunes cases de pagès, i que és bastant diferent, de color marronós, mentre que utilitzem nispro per aquest fruit de la recepta.
L'arbre és de fulles persistents, ornamental, i floreix d'octubre a febrer en panícules de flors blanques oloroses. Els fruits, primer verds, es tornen de tonalitats groga o taronja en madurar a la primavera.
Els fruits es cullen ja madurs. Són fruites molt fràgils que suporten malament la refrigeració i el transport, cosa que en limita la difusió a països freds.
El nispro és una fruita amb alt contingut d'aigua i poc calòrica: cada 100 grams conté 45 kilocalories. També conté fibra (10%), pectina i glúcids (8,5%), pocs greixos (0,2%), i proteïnes (0,5%). És rica en potassi i pobra en sodi, cosa que la fa desitjable per a persones amb problemes cardiovasculars. També conté calci, fòsfor, magnesi i ferro. Té vitamines B2 i C. És diürètica, antidiarreica i protegeix les mucoses intestinals.
Als Països Catalans es troben arbres disseminats sobretot en zones litorals. A casa en tenim un, de nisprer, però la major part dels anys els fruits no sobreviuen, pel fred..