Les coques a la cassola, aurelletes o orelletes són dolços de pasta, plana i rodona, fregits i ensucrats, típics de moltes festes i de diverses comarques catalanes, entre ells les terres del Segrià. Al meu poble es diuen coques a la cassola, i es fan per les festes majors, en aquest cas a la festa major de Sant Sebastià.
Nosaltres intentem que ens quedin molt fines, com de cristall, encara que aquest any ens han quedat més petites del que és habitual a casa.
Ingredients per a 20 coques
- 4 ous
- 1 kg de farina
- 80-100 g de sucre
- mig vas d’oli
- mig vas d’estomacal i anís
- essència de llimona
- una cullerada de matafaluga bullida en 50 g de llet
- 1/2 paquet de llevat barrejat en 1/4 de vas d’aigua calenta
- una mica de sal
- uns 1 o1,5 litres d’oli de gira-sol per coure
Batre els ous amb el sucre i una mica de sal. Afegir-hi el licor, l’oli, la llet amb matafaluga, -colada- i l’essència de llimona. Barrejar bé i tirar-hi la farina poc a poc, mentre es va pastant. Quan la pasta no s'enganxi a les mans afegir el vas d’aigua amb el llevat.
A continuació fer boles amb la pasta; treballar-les una mica i posar-les sobre un drap enfarinat, procurant que no es toquin. Tapar amb un altre drap i una manta. Deixar reposar en un lloc calent unes 5 o 6 hores perquè augmentin el volum.
Passat aquest temps, posar una paella plana al foc amb molt oli. S'estira una de les coques, primer amb un rodet o botella, i després sobre el genoll -cobert amb un drap-; quan bulli l'oli s’hi tira la coca ben estirada, i quan està cuita per un costat, es gira amb dues forquilles i es cou l’altre costat. Es treu de la paella i es deixa escórrer bé. Tot seguit es posa sobre una safata i s’hi tira sucre per sobre. Continuar de la mateixa manera fins que totes les coques estiguin cuites. Es poden guardar durant molts dies.
Espectaculars!
ResponElimina