El dilluns, la cuinera de casa feia anys...i ho vam voler celebrar en "petit comitè". I de postres li vaig preparar, no un pastís, sinó una de les seves postres més aconseguides, els tocinets, seguint la seva pròpia recepta. Però amb un toc una mica especial: unes flors i herbes aromàtiques fresques del jardí. I va quedar prou bonic.
Ingredients:
- uns tocinets, fets segons la nostra recepta;
- 400 g de raïm negre;
- 400 g de sucre;
- flors de begònia comestibles;
- pètals de rosa comestibles;
- fulles de menta: un bon grapat;
- fulles de sàlvia;
- un ou;
- moscatell, conyac, o un altre licor que us agradi;
- aigua,
- mitja llimona.
- una poma;
- canyella.
Una vegada cuits, els deixem refredar.
Mentre refreden preparem les salses. jo en vaig fer tres de diferents:
Salsa de raïm:
Posem al foc suau 1/2 de vas d'aigua, i sucre per a fer un xarop. Mentre comença a escalfar, tallem els raïms per la meitat, els xafem una mica en un morter i els incorporem al xarop. De tant en tant remenem, per tal que el raïm vagi deixant el seu suc i el xarop es vagi tornant de color del vi. Quan el xarop sigui una mica consistent, retirem del foc i colem, per eliminar les restes del raïm. Si el xarop resultant no és encara prou espès, el deixem una mica més a foc lent.
Abans de retirar del foc, posem a l'interior uns daus de poma de petit tamany (1x1 centímetre), per a que agafin el color de la salsa. Retirem tot del foc, apartem els daus de poma i reservem els daus i la salsa per separat. Una vegada freda, la salsa no ha de quedar compacta, sinó una mica fluida.
Salsa de menta:
Posem moltes fulles de menta en el morter, les piquem, afegim unes gotes de llimona, i les posem en un altre pot amb xarop de sucre i aigua. Repetim el procés que hem fet amb la salsa de raïm. Si hi havia prou menta, el color serà tirant a verd, o una mica transparent amb to verdós. Reservem.
Salsa d'ou:
Barregem el rovell d'ou amb una cullerada de sucre i un rajolí de moscatell o de conyac. Remenem be, i posem durant un minut a bany maria, només per a que agafi una mica de consistència, vigilant que l'ou no cualli. Apartem i posem a la nevera.
Presentació:
Posem un tocinet al centre del plat, amb molta cura per a que no es trenqui. Posem les salses en biberons i decorem el plat amb gotetes de salsa, de manera que quedi tot ple de gotes de diferents colors.
Afegim els daus de poma al plat, i les flors de begònia, que quedin decoratives. Acabem amb pètals de rosa, fulles de sàlvia i de menta repartides al voltant del plat, i alguna sobre el tocinet.
I ja podeu servir-lo!
També es pot posar en un plat fondo una base de la salsa de raïm, i afegir petits daus de tocinet i de poma, com si fos una sopa. En aquest cas acabem la sopa amb unes quantes fulles i flors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada