Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

dijous, 24 d’abril del 2014

Mousse de xirimoia i iogurt

Fa temps que volia provar de fer alguna preparació dolça amb xirimoia, i avui que tenia temps he trobat una recepta que inclou aquesta fruita i iogurt en forma de mousse, i he decidit preparar-la per les postres del sopar. La recepta és tan fàcil que es prepara en un moment, però cal fer-ho amb temps perquè necessita un temps de refredament a la nevera abans de consumir.
La presentació l'he fet en forma de vasets:

Ingredients:
  • Un iogurt natural;
  • una xirimoia;
  • sucre en pols, a discreció;
  • 75 g de nata;
  • melmelada de poma i canyella;
  • suc de llimona.

Preparació:
En primer lloc tallem la xirimoia per la meitat i separem la pell i les llavors. Tirem per sobre una mica de suc de llimona per evitar l'oxidació. Posem la carn de la xirimoia en la batedora, amb una mica de sucre en pols i batem fins que quedi una crema més o menys homogènia. Incorporem el iogurt, i acabem de batre. Finalment afegim la nata, i la mesclem amb cura amb una cullera o espàtula, per tal que quedi esponjosa. Refredem una hora com a mínim a la nevera.




Per presentar, posem una mica de compota de poma i canyella en el fons d'una vasets, i afegim la mousse de xirimoia fins a completar el vas. Es pot decorar amb una mica de fruita fresca, o en el meu cas, amb un parell o tres de llavors de la xirimoia.


En menjar-la, cal retirar les llavors.

dimarts, 22 d’abril del 2014

Sant Jordi

Feliç diada..hi ha molts llibres de cuina per triar!
Alguns dels llibres de cuina que més m'agraden, alguns ja vells, altres recents:

  • Un que encara no ha arribat a les llibreries, però que vull aconseguir quan es publiqui: The forest feast, de l'autora del blog amb el mateix nom, una fotògrafa de ciutat que va marxar a viure al bosc i que es dedica a cuinar; 
 

     
       
         Demà a la tarda, més..


         
        I si teniu rosers a casa que no hagin estat tractats amb insecticides ni altres productes químics, a més de celebrar Sant Jordi, podeu menjar-vos alguna rosa...fent uns pètals ensucrats

         http://cuinaalfoc.blogspot.com.es/2012/05/roses-ensucrades.html






        dijous, 17 d’abril del 2014

        Cuina de setmana santa...de nou

        Com cada any, entre dimecres i dijous de setmana santa fem panadons: no recordo cap any sense ells. És una tradició que encara ens agrada seguir: els panadons de poma sempre han estat els meus preferits, encara que també en fem d'espinacs i de carbassa.
        Com que ja vaig publicar la recepta, en anys anteriors, la recupero aquí: la recepta dels panadons.


        http://cuinaalfoc.blogspot.com.es/2012/04/panadons-de-carbassa-despinacs-i-de.html

        I pel divendres, Cassola de setmana santa. La vam publicar l'any passat, per si la voleu veure. 
        Bones pasqües!
        http://cuinaalfoc.blogspot.com.es/2013/04/cassola-de-setmana-santa.html

        dimecres, 2 d’abril del 2014

        Crema de verdures i ou escalfat amb herbes aromàtiques

         
        Avui hem menjat verdura per dinar, i n'havia sobrat una bona quantitat. Ja teníem previst de menjar-nos-la per sopar, amb una mica de cansalada, però hem vist que el timó i el romer del jardí estaven molt crescuts i aromàtics, per la qual cosa hem decidit afegir-les al sopar amb uns quants ingredients més, per a fer-ne un plat molt més bo i diferent del que mengem habitualment. Ha quedat tant bo que no ha durat a taula més que tres minuts!
        Hem fet una mescla entre una sopa de timó ( sopa de farigola, pels barcelonins) i una crema de verdures..l'ou escalfat ha completat el plat.
        Ingredients (per a 2 persones):
        • Verdures cuites (o al vapor): 3 patates, 2 pastanagues, 100 g de pèsols, 1 ceba, mongeta i bròquil;
        • 2 ous;
        • unes branques de timó i de romer;
        • encenalls de pernil d'aglà;
        • oli d'oliva;
        • vinagre suau;
        • sal.

        Si no tens la verdura ja cuita anteriorment, cou-la en aigua amb un raig d'oli i sal o fes-la al vapor. Quan sigui cuita, afegeix una mica d'aigua escalfada i infusionada amb unes branques de timó i romer.  A continuació, batem amb una batedora per obtenir una consistència de crema i reservem uns moments.

        Per a fer els ous escalfats o poché, posem aigua a bullir en un cassó, afegim una mica de sal i unes gotes de vinagre. Mentre s'escalfa, retallem dos rectangles de plàstic alimentari, tipus film, i els untem lleugerament amb oli per la part central d'una de les cares (per evitar que l'ou hi quedi enganxat), i el posem sobre un got o una tassa, cobrint l'interior. Tot seguit casquem un ou a dins i recollim el film, tanquem com si fos un farcellet i ho lliguem sense que quedi aire a dins. Repetim l'operació amb l'altre ou. 

        Quan l'aigua ja bulli, posem els dos farcellets d'ou i els deixem escalfar 4 minuts; retirem i deixem refredar uns moments abans de treure el film, amb molta cura per evitar que es trenquin. Els ous escalfats han de quedar cuits per fora però crus per dins.
         
        Presentació del plat:
        Posem l'ou escalfat al centre d'un plat fondo, afegim la crema de verdures al voltant i acabem amb encenalls de pernil que haurem torrat lleugerament amb una mica d'oli. Decorem amb unes branquetes de timó i de romer. Servir calent.