Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

diumenge, 29 de setembre del 2013

Aperitiu de formatge amb pistatxo i mores

Avui hem preparat uns aperitius per emportar al dinar familiar: boletes de formatges amb pistatxo, als que hem afegit una mora de tardor per decorar.
Ingredients:
  •  formatges de diferents classes: tou dels til.lers, de cabra, camembert, ...
  • 200 g de pistatxos.
  • mores.
  • escuradents decoratius
Tallem els formatges a daus petits, i els barregem una mica; si no son tous, cal posar-los 30 segons al microones per a que es comencin a desfer , i continuar mesclant fins que quedi una pasta espessa uniforme.


Triturem els pistatxos a trossets, no massa fins; una part la reduïm a pols, i l'afegim a la mescla dels formatges. Deixem la mescla a la nevera durant un parell d'hores per a que agafi consistència.

 

Quan els formatges siguin prou freds, fer-ne boletes, no massa grans, i arrebossar-les amb els trossets de pistatxo. Deixem refredar de nou fins un quart d'hora abans de servir.
Per servir, posar-los en una safata; amb un escuradents, travessem una mora i el clavem sobre la bola de formatge. Repetir l'operació amb totes les boles.
És un aperitiu molt consistent: no menjar-ne més de dos.








dissabte, 28 de setembre del 2013

El piment ja està llest

Després d'un parell o tres de dies de maceració, el piment o hipocràs que vam preparar es filtra varies vegades amb un drap de cotó, fins aconseguir que el líquid sigui transparent: ja està a punt per a beure.

 
El gust és dolç amb un punt picant, que li dóna evidentment el pebre. Els aromes de les espècies son una festa per l'olfacte...
Demà el provarem en el dinar de casa de la Lisa, festa major de tardor de Lleida: Sant Miquel.
A veure que els sembla a la família!



dissabte, 21 de setembre del 2013

Piment, el vi aromàtic més apreciat de la cuina medieval

El piment és un vi dolç aromatitzat, molt consumit en l'època medieval, nomenat també clarea, clareia, pimenta de clareia, hipocràs, giroflat,..Se'n parla a diversos escrits: al Libre de Sent Soví, a l'Art de Coch, al llibre de cóc de la Canonja de Tarragona, i en diversos textos i cançons de trovadors . Francesc Eiximenis l'esmenta en Com usar be de beure e de menjar, i Arnau de Vilanova n'explica la fórmula i les utilitats.
Sabem que el preparaven els adroguers i els especiers, i en els monestirs i catedrals hi havia personal dedicat expressament a la seva elaboració.
L'ingredient principal és el vi, blanc o negre, endolcit amb mel o sucre, i aromatitzat amb pebre, canyella i altres espècies. Es bevia molt fred, a l'estiu, com aperitiu, o calent, amb vi negre, a l'hivern, i en festes assenyalades, al final dels àpats, i normalment acompanyat de neules (que eren planes, i no com les d'ara).

Per a preparar aquest piment, hem triat una de les fórmules més conegudes, la d'Arnau de Vilanova, un dels més destacats homes de ciència del s. XIII-XIV. Arnau de Vilanova, nascut entre 1235 i 1240 en lloc desconegut ( potser a València, o a alguna població de Lleida ) i mort a Gènova entre 1311 i 1313, era un reconegut metge, i també alquimista, teòleg i astròleg, gran coneixedor de les cultures jueva i àrab. Va ser el metge personal del rei Pere II de la Corona d’Aragó i els seus descendents. 
La seva obra escrita és prolífica, i en destaca pel seu contingut mèdic, com el ‘Regimen Sanitatis ad regum Aragonum’ (1308), que havia de ser una guia mèdica per a Jaume II, el rei de la Corona d’Aragó. En aquest llibre, Arnau de Vilanova feia tota una sèrie de recomanacions al monarca en relació amb l’alimentació, i entre elles consten les propietats i usos del piment.

Com que segons Menendez y Pelayo, probablement era d'algun lloc pròxim a Lleida, d'alguna població anomenada Vilanova, com Vilanova d'Alpicat, Vilanova de la Barca o casa nostra, Vilanova de Segrià!, he decidit recrear la recepta del piment d'aquest possible il.lustre conciutadà.


I heus ací la fórmula:

"De bona canyella, una unça (1); gingebre blanc, mige unça; de roses vermeyles, de giroffle (2), de sàndel vermeyl, de cascun dues dracmes (3); de pèls d'espigua(nard)(4), un dracme. De tot açò faça hom pólvora(5) que bast a XXX liures de vi, e meta.y hom mell o sucre aytant com mester n'lage a encorporar les pólvores, e al més basta.y una quarta de mel escumada, ho miya liur de sucre dissolta ab.l.poc de vi; empero més se conserva ab mel, e més de temps."

(1) unça: mesura equivalent a uns 30-33 g
(2) giroffle: clavell d'espècia o clau d'olor;
(3) dracma: mesura de pes que equivalia aproximadament a una vuitena part d'una unça.
(4) espigua(nard): sembla que és una planta anomenada espicanard, una aromàtica oriental del grup de les valerianàcies. Actualment no es troba en les nostres herboristeries.
(5) pólvora: pols que s'aconsegueix picant finament els ingredients.

Arnau de Vilanova li dedica un llarg comentari en el Regimen Sanitatis, on lloa les seves virtuts dietètiques, que per la seva naturalesa càlida tempera l'estómac a l'hivern i facilita la digestió;  recomana que es prengui acompanyat de neules o amb pa un poc torrat.


Per a fer la nostra recepta hem fet una adaptació als ingredients que podem disposar: vi blanc, canyella, gingebre, pètals de roses, clavells d'espècia, i pebre, que en la fórmula no s'esmenta però que s'hi afegia (d'aquí el nom, piment); enlloc d'espigua(nard) i sàndel (sàndal), afegirem una altra espècie que s'esmenta en altres fórmules i que s'usa actualment, la nou moscada.


Es piquen finament les espècies,


S'afegeixen al vi i es mescla bé. S'endolceix amb mel i sucre, i es deixa macerar durant un parell de dies.

 
 Després es filtra amb un drap fi, fins obtenir un líquid clar: la clarea, el piment..


El prestigi d'aquesta beguda arriba fins al segle XVII, i a l'actualitat encara se'n elabora al monestir de Poblet, a Occitània,  i amb el nom d'hipocràs, a Suïssa.

Vull que hom em posi denan,
E formatge torrador
E vi rosat en Paschor
E giroflat cant iverna 

(de Jofre de Foixà, trobador)
Una part de la informació que hi ha en aquest espai s'ha extret de Viquipèdia i d'un article de Jaume Fàbrega. Les imatges són nostres...

diumenge, 15 de setembre del 2013

Pastís de figues

 
A tocar de casa tenim una figuera, immensa:  a l'estiu dóna una magnífica ombra que ens permet sortir al jardí les hores de calor ( a l'ombra de la figuera...) i al setembre, ens inunda l'entrada de figues, perquè n'hi ha tantes que no donem abast a collir-les...

Amb tanta fruita, ahir vaig decidir provar alguna recepta per aprofitar-la, i vaig trobar un pastis en el llibre "La gran enciclopedia de la fruta", el pastis de figues amb pasta filo..
El pastís inclou un farcit de figues i una crema que es torna esponjosa en coure, i la veritat és que me'n va sobrar, de crema; per no llençar-la, vaig fer també uns pastissets individuals, i un altre sense la pasta filo, només amb la massa i rodanxes de figues..que va resultar l'elaboració més bona.

Ingredients per a 6-8 racions:
  • 5 fulls de pasta filo, ja descongelada;
  • 8 0 10 figues fresques;
  • 25 g de mantega, fosa al microones;
  • 75 g de farina;
  • 75 g de sucre;
  • 4 ous;
  • 250 ml de crema de llet;
  • sucre en pols, per a decorar;
  • mitja branca de vainilla;
  • pell de llimona o de llima.
 
Elaboració:
Preescalfar el forn a 190ºC; amb un pinzell, untar de mantega fosa una safata d'anar al forn , i també les làmines de pasta filo, per una cara; posar les 5 làmines una damunt de l'altra, i cobrir la base i els laterals de la safata; retallar la pasta sobrant.
Tallar les figues a talls ( jo en vaig fer 3 talls de cada meitat), i cobrir tot l'interior de la pasta filo, intercalant-los per a que quedin més o menys verticals.
 
Apart, preparar la crema: tamisar la farina i barrejar-la amb el sucre en un bol; afegir els ous, una part de la crema de llet i barrejar fins que quedi una crema homogènia; incorporar les llavors de l'interior de la branca de vainilla i la ratlladura de llimona o llima ( jo en vaig posar de les dues), i acabar de barrejar també la resta de la crema de llet. Posar aquesta crema entre les figues, deixant que aquestes sobresurtin una mica. El pastís és cou millor si no és massa profund.
Coure al forn entre tres quarts i una hora, fins que estigui daurat. Treure i deixar temperar; treure del motlle i acabar amb uns quants gallons de figues fresques; finalment espolvorejar amb el sucre en pols.
 


En el llibre es proposa acompanyar-lo amb iogurt grec o nata, però jo he preferit no posar-ne, ja que és molt calòric.
 


Per a fer els pastissets, es pot posar una mica de pasta filo en uns motlles cilíndrics, i tirar-hi la crema dins; afegir uns quants talls de figues, i coure també al forn; a mitja cocció, quan comença a quallar, es pot afegir algun tall més per tal que sobresurtin les figues; deixar refredar abans de desemmotllar, i decorar també amb un tall de figa fresc, per donar color.



El pastis sense la pasta filo es pot fer en un motlle o safata circular: enlloc de posar gallons, fer rodanxes amb les figues i cobrir l'interior amb dues o tres capes;


Afegir la crema fins quasi cobrir les rodanxes superiors, i coure al forn igualment. Aquest és el que va sortir més saborós..
 
 

dijous, 12 de setembre del 2013

Carbassons rodons farcits: actualitzant imatges

Avui la nostra cuinera ha tornat a cuinar els carbassons farcits vegetarians, un dels nostres plats més consultats, en aquest cas amb carbassons ecològics de Cistells al punt BIO.
Per això actualitzo la recepta amb noves imatges. Podeu veure la recepta fent clic sobre la imatge...


dimecres, 11 de setembre del 2013

diumenge, 1 de setembre del 2013

Dàtils farcits amb fruïts de setembre

Avui que comença el mes setembre he preparat unes postres que recullen els sabors dels fruits de diferents llocs de la mediterrània: dàtils, raïm i figues...per animar-nos a tornar a la feina.

Ingredients, per 2 persones:
  • entre 12 i 16 dàtils;
  • un petit carràs de raïm moscatell;
  • un parell de figues;
  • 60 g de formatge mascarpone;
  • canyella;
  • suc de llimona;
  • escuradents decoratius; i
  • fulles petites de parra.
 
Preparació:
Fer un tall al llarg de cada dàtil, sense acabar de partir-lo, i treure'n la llavor i les pells que hi ha a dins. Reservar a la nevera.
Obrir les figues i treure'n la polpa amb una cullereta; a continuació, afegir-la al bol on tenim el mascarpone, i mesclar suaument, per tal que no es desfaci massa. Afegir una mica de canyella en pols, i reservar també a la nevera.
Pelar uns 25 raïms, i mullar-los amb una mica de suc de llimona per tal que no s'oxidin; tallar-ne 8 per la meitat.
Netejar les fulles de parra i reservar.
Treure els dàtils i la crema de la nevera; posar una meitat de raïm dins la cavitat que hem fet en el dàtil, i cobrir amb la crema de mascarpone. Repetir el procés fins a tenir tots els dàtils farcits. Tornar una estona a la nevera per a que la crema agafi consistència.

Presentació:
En un escuradents llarg i decoratiu, travessar un dels grans de raïm, i clavar la punxa en un dàtil de manera que quedi com una brotxeta, i vertical. Posar la brotxeta de dàtil sobre una fulla de parra i tancar una mica per a que quedi embolicat. Es pot acabar amb un polsim de canyella.

Menjar tot d'una vegada ( la fulla de parra no es menja, només és decorativa).