Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

dimarts, 31 de maig del 2016

Postres de té matcha: bombons de te, xocolata i maduixes

El te matcha és una de les varietats de te que ens ha arribat del Japó i s'ha posat de moda entre els cuiners de postres. Utilitzat al Japó des de fa temps pel seu aroma i característiques especials, imprescindible en la cerimònia del te, i aprofitat també per a altres creacions culinàries, traspassa fronteres..

I com que en vaig veure en una botiga de tes, en vaig comprar ja fa uns mesos, i el vaig guardar per a més endavant. I ara he buscat algunes receptes i n'he fet unes postres..i he anat experimentant diferents formats per a provar el sabor i la textura d'aquest "nou" ingredient. I finalment m'han sortit tres variants, que trobareu a continuació i en dues properes receptes.

La que veieu aquí és una combinació de te matcha amb xocolata blanca i negra i unes maduixes, una mica de fusió d'allà i d'aquí..
I en una propera entrada trobareu la recepta de les pedres de te matcha i el jardí zen.

Si us voleu acompanyar de música tradicional japonesa mentre prepareu el plat, aquí en trobareu: Olds songs on Koto

 Ingredients:
  • 20 g de te matcha en pols;
  • 150 g de xocolata blanca;
  • 10 g mantega;
  • un rajolí de crema de llet;
  • 150 g de xocolata negra;
  • 200 g de maduixes i/o gerds;
  • mel i sucre.
 



Preparació:
En primer lloc fem els bombons de te i unes làmines de xocolata:

Posem la crema de llet en un recipient que pugui anar al microones; afegim mel al gust, i escalfem entre 20 30 segons, però sense que bulli. Afegim 10 g de pols de te matcha, i remenem fins a obtenir una massa uniforme: agafarà un color verd molt evident. Si veieu que està molt espès el tornem a posar uns segons al microones. De seguida afegim la xocolata blanca, que haurem trencat a trossos prèviament.Barregem be, i afegim a continuació la mantega. Tornem a mesclar.
Escalfem de nou al microones durant uns 30 segons, vigilant que no es cremi. Barregem fins a obtenir una massa uniforme.
Esperem que es refredi una mica i ja podem fer els bombons: agafem una mica de massa i en fem una bola amb les mans, sense entretenir-nos gaire (per evitar que es desfaci la xocolata amb el calor de les mans). El diàmetre de les boles no ha de ser gran: és millor fer-les petites, ja que el sabor del te matcha és intens.
Deixem a la nevera unes quantes hores.

Ara és el moment de fer les làmines de xocolata negra:
Posem la xocolata tallada a trossos en un bol que pugui anar al microoones. Li posem uns 30 segons, i ho treiem per a remenar. Tornem a escalfar 20 segons, retirem de nou i barregem. Cal aconseguir que la xocolata sigui prou líquida per a que es pugui estendre, però vigilant que no es cremi. Una forma alternativa és desfent-ho a bany maria.
Ara posem sobre el taulell una làmina de plàstic llis (jo faig servir paper de transparències) o una làmina d'aquestes que venen per anar al forn. Estenem la xocolata i la distribuïm en làmina, amb una espàtula. Posem a damunt una altra làmina de paper de transparències i amb el corró acabem d'aplanar. Deixem unes hores al congelador (sense treure les làmines de plàstic).

Per a presentar els bombons, els treurem prèviament de la nevera i deixarem temperar una mica. Abans de servir es poden arrebossar en pols de te matcha. Una vegada arrebossats, no els toqueu gaire per a que no marxi el recobriment. Reservem.

Presentació del postre:

Trèiem la làmina de xocolata del congelador, deixem temperar un minut ( o menys si som a l'estiu i fa calor), i apartem la làmina de plàstic superior. Deixem temperar una mica més, i llavors tallem la làmina de xocolata amb un ganivet esmolat: no ha d'estar molt dur perquè se'ns trencaria. Es pot tallar en rectangles o en altres formats, com vulgueu. Jo he fet rectangles, quadrats i triangles. Si veieu que es comença a desfer molt, tornem al congelador per a que compacti de nou.

Abans de servir posem en un plat de postres una làmina de xocolata; a damunt, les maduixes o els gerds, i a damunt una o dues làmines quadrades de xocolata, de forma decorativa. Als laterals posem un o dos triangles inclinats; decorem a damunt amb els bombons de te, i maduixes.

Per acabar podem posar a la base un coulis de maduixa,  i tirar una mica de pols de te matcha.


 
 

 


 
 




diumenge, 15 de maig del 2016

Tagliolini amb ou poché

Ingredients ( 3 persones)

  • 250 g de tagliolini o tallarins;
  • 3 ous;
  • 3 cullerades d'oli d'oliva;
  • 50 g de mantega;
  • tòfona;
  • formatge de cabra amb tòfona, o parmesà;
  • herbes aromàtiques: alfàbrega i timó.

Preparació:

Nosaltres hem utilitzat uns tallarins italians (tagliolini) que estan cargolats en forma de niu. Els coem en aigua bullint i sal, durant 3 minuts. Retirem amb cura per a mantenir la forma de niu.

En una paella posem la mantega i l'oli, i deixem escalfar; afegim una mica de tòfona i incorporem els nius de pasta; afegim una mica de formatge amb tòfona , rallant-lo a sobre, i coem un parell de minuts. 

 

Immediatament preparem els ous poché:
Escalfem la mateixa aigua on hem cuit els tallarins fins que bulli. Mentrestant, posem una mica de film de cuina en uns vasos o tasses, suquem l'interior amb una mica d'oli, per evitar que s'enganxi l'ou, i hi trenquem els ous a dins, amb cura que no es trenquin. Tanquem el film fent com una bossa, i ho posem a bullir a l'aigua, durant uns 3 minuts, aproximadament. Treure'ls quan la clara sigui blanca, però no molt sòlida.

Treiem amb cura els ous poché i els posem al mig del niu de pasta; acabem amb unes fulles d'herbes aromàtiques i una mica més de formatge ratllat (un pols).

Servir de seguida, abans que es refredi.

dimecres, 11 de maig del 2016

Llobarro a les herbes aromàtiques

Aprofitant que tenim un racó d'herbes aromàtiques al jardí i ara estan precioses, he aprofitat per a fer uns llobarros al forn...quedem molt bons i no costa res de preparar-los.

Ingredients ( per a dues persones)
  • Un parell de llobarros;
  • herbes aromàtiques fresques: timó, romaní, menta,..;
  • 2 llimones;
  • sal i oli verge d'oliva.
 



Preparació:


Amb els llobarros ben nets, els salem i posem unes rodanxes de llimona a l'interior, acompanyades d'una branca de romaní; els col.loquem en una safata de forn, i cobrim amb més rodanxes de llimona i la resta de les herbes aromàtiques; reguem amb un bon rajolí d'oli d'oliva i coem al forn uns 30 minuts.

Servir de seguida, i vigileu amb les arestes...

 









Carxofes a la brasa, de nou

 
Avui hem decidit preparar un dinar senzill per tal de descansar de tants sopars d'aquests dies festa major de Lleida...i res més senzill que unes carxofes a la brasa, i un parell de llobarros amb un farcit d'herbes aromàtiques, que trobareu en la recepta següent...
La recepta de les carxofes la trobareu a l'apartat de la Cuina de Lleida.


Les carxofes cuites ja no les he fotografiat: amb el començament del dinar no ho he recordat i ens les hem menjat en un moment...

dilluns, 9 de maig del 2016

Amanida

Aquesta amanida és una mica especial, ja que a més de les hortalisses habituals inclou un parell de fruits vermells: maduixes i groselles.


Ingredients:
  • Ensiam;
  • pastanaga;
  • tomata;
  • ravenetes;
  • maduixes;
  • groselles;
  • oli d'oliva, sal i vinagre al gust.
Tallar a rodanxes fines tots els ingredients, menys l'ensiam i els pinyons. Presentar en un plat alternant capes amb les rodanxes, i acabar amb l'ensiam. Regar amb oli d'oliva que sigui bo.


diumenge, 8 de maig del 2016

Primavera al jardí

Aquesta entrada no és de cuina...només unes quantes imatges de les flors del jardí: