Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

dijous, 26 d’abril del 2012

Suquet de rap


Aquest suquet es pot fer amb rap o amb lluç; el de les imatges és de rap, però amb lluç queda igual de bo.
Blog Cuina a la vora del foc

Ingredients ( 4 persones )
  • 4 talls grossos de rap o de lluç;
  • 2 patates (400 g);
  • 50 g de pinyons;
  • 250 g de tomates de suc;
  • 1 llesca de pa;
  • 1 branca de julivert;
  • 1 gra d'all;
  • oli, farina, sal, aigua.
Suquet de rap-www.cuinaalfoc.blogspot.com
Preparació

Suquet de rap-www.cuinaalfoc.blogspot.com
En primer lloc es fregeix el peix, salat i enfarinat, en una paella amb oli abundant sense que es cogui massa, i es reserva. A banda, fer una picada amb els pinyons, l'all, el pa estovat amb aigua calenta, el julivert i la tomata crua i sense pell.
Posar 4 o 5 cullerades de l'oli de fregir el peix en una cassola (pot ser de fang, però si es guarda massa temps el peix en ella, agafa un gust una mica desagradable). Quan l'oli esta calent s'hi posa la picada i es deixa sofregir.
Pelar i tallar les patates a rodanxes de 1\2 cm de gruix aproximadament; afegir-les a la cassola i deixar-les coure una mica; tot seguit posar aigua fins a cobrir-les i coure fins que les patates estiguin toves, però no desfetes. Finalment, afegir el peix i deixar-ho coure uns 5 minuts a foc lent, movent la cassola de tant en tant perquè no s'enganxi.
Es un plat molt bo, i les patates quasi són millors que el peix.

Suquet de rap-www.cuinaalfoc.blogspot.com


Suquet de rap-www.cuinaalfoc.blogspot.com

dimecres, 25 d’abril del 2012

Mini badalls vegetals

Petits badalls vegetals en un dia primaveral, per recordar el mot..
Ingredients:
  • pa;
  • ravenets;
  • pinyons;
  • tomata, oli, sal;
  • olives negres d'Aragó, per acompanyar.




dilluns, 23 d’abril del 2012

Bocatto di cardinale

..." En aquell moment, però, entraven les olles d'aram amb les cremes que Girolamo Tessarini (1) havia preparat: crema d'au, crema de cranc i crema de bolets, i va ser tal confusió que el desafiament de sa santedat es va perdre en el desori de crits, ordres, exclamacions, dringar de culleres, de porcellanes tudesques i de xipolleig dels brous essencials. El bon Roderic (2), que era molt afeccionat als bolets, va fer-se servir un bol de crema i em va obligar a tastar-la abans: amb una certa por, ho confesso avui, fills meus, vaig brandar la cullera i vaig tastar aquell líquid espesseït d'un color de mantega que fumejava lleument. Va ser com si la glòria celestial m'entrés per la boca i em fongués el cansament."..
(1) Girolamo Tessarini, cuiner del Papa Roderic Borja.
(2) Roderic, el papa Borja, nomenat Alexandre VI, el 1492.

Fragment de "Bocatto di cardinale" , d'Ofèlia Dracs. Edicions Tres i Quatre, d'Eliseu Climent, València, 1985, i m'ha arribat de la mà de qui és la portada del llibre, duquessa Mercè de Villars...

Aquest text m'ha recordat una de les primeres receptes que vam penjar al bloc, la crema de bolets, i la recupero per Sant Jordi...per totes les vides dels llibres.

dissabte, 21 d’abril del 2012

Menjant badalls

Cuina a la vora del foc
Avui, llegint una entrada del bloc Cuinar és generós, que parlava de les paraules boniques de cuina que no hauríem de perdre, he recordat immediatament que al poble ja no preparem ni mengem badalls, i ara només mengem entrepans...

Com que jo vull tornar a menjar badalls, encara que només sigui per no perdre aquest mot, aquesta setmana faré uns quants badalls i els penjaré al bloc..i si hi ha algú, d'on sigui, que encara mengi badalls, si us plau, que ho digui...


Cuina a la vora del foc


Cuina a la vora del foc

divendres, 20 d’abril del 2012

Punts de llibre de cuina per Sant Jordi


Per celebrar que el dilluns és Sant Jordi, aquí teniu uns punts de llibre amb imatges del bloc, aptes per a completar els llibres de cuina que trobareu arreu..



Feliç Sant Jordi...

dilluns, 16 d’abril del 2012

Xampinyons farcits de verdures



Ingredients (4 persones)
  • 12 xampinyons grossos;
  • 2 pastanagues;
  • 2 carabassons;
  • 2 porros;
  • 3 cullerades de nata líquida;
  • 100 g de formatge ratllat;
  • oli, sal;
  • 1 ou dur (optatiu).
Preparació
Netejar els xampinyons, treure el troncs i guardar.
Tot seguit pelar les pastanagues i els carabassons. Tallar les verdures i els troncs dels xampinyons a trossos petits i salar. 

Posar dues paelles al foc amb un bon raig d'oli; en una coure els porros fins que estiguin transparents i en l'altra fregir la pastanaga durant uns 5 minuts, afegir el carabassó i els xampinyons. Coure uns minuts més i posar-hi l'ou dur tallat a trossos petits (en cas de posar-ne). Barrejar el contingut de les dues paelles, afegir-hi la nata líquida i deixar fregir fins que la nata no es vegi. Reservar. 

Posar una paella al foc amb oli, salar els xampinyons i coure una mica pels dos costats. A continuació posar el farcit de verdures dins dels xampinyons, procurant que quedin ben plens, i posar-los en una safata d'anar al forn untada amb una mica d'oli. Tirar per sobre el formatge ratllat i gratinar fins que el formatge es desfaci. Sevir ben calents.

dilluns, 2 d’abril del 2012

Panadons de carbassa, d'espinacs i de poma

Panadons: típiques elaboracions de pasta de pa farcida, de les terres de Ponent, que es mengen durant la quaresma i setmana santa. Aquests farcits, dolços o salats, en diferents variants i noms, tenen una enorme presència a la zona mediterrània: panadons, panades, pastissets, panadetes, robiols, empanadilles, cocots valencians, cocarrois, crestes, panades balears, flaons de Morella i flaones de Figueres o de Torroella de Montgrí, cocs i coques de la Terra Alta, panutxos o tabaqueres de l'Alguer,..fins i tot casquetes, el nom més antic...una mateixa base, la pasta de pa amb diversos farcits, originària de cultures antigues i incorporada per sempre en la nostra cuina. ( la major part d'aquesta informació prové del llibre "Els cócs a la Terra Alta", de Loreto Meix, d'Ed. Cossetània.)
panadons d'espinacs-www.cuinaalfoc.blogspot.com
Es fan amb farcits salats com els espinacs, o dolços com la carbassa, completant el farciment amb pinyons, panses i oli. Altres variants es fan amb fruites, com la poma, o en la forma de pastissets,- amb pèsols, bledes, xicòria o altres verdures-... fins i tot n'hi ha en la forma més senzilla: de vent, sense farcit. En resum, si fem un passeig per les diverses zones, veiem que hi ha tantes formes i farcits com cuineres (informació extreta del llibre " El gust d'un poble: els plats mes famosos de la cuina catalana", de Jaume Fàbrega, d'Ed. Cossetània.)

Una mica d'història....
De totes aquestes variants, casquetaés un dels noms registrats més antic, del primer llibre de receptes en català, el Llibre de Sent Soví. Sembla que el nom prové de la forma, la presentació en forma de casca o casquet, amb el farciment dins. En receptes medievals també es diu “ a la manera de casqueta”(1). També trobem el nom de panada, encara que la recepta és una mica diferent a l'actual.
Per tot això, és evident que aquestes pastes tenen un origen antiquíssim i que vam incorporar de cultures jueva o àrab; aquestes ja l'havien absorbit d'altres cultures més antigues, visigòtica, carolíngia, romana o grega, o de més enrere...
Els primers llibres de cuina europeus de l'Edat Mitjana són escrits en llengua àrab, i aquesta influència es nota prou bé en els primers receptaris medievals catalans. Els àrabs van aportar la llengua, la religió i els seus principis alimentaris, però també van agafar nous productes de les zones per on passaven, les tècniques i els plats, i les van estendre: sembla que entre elles hi ha lespanades, pastissets, panadons, cocots; també incorporen l'ús d'espècies i fruits com la canyella, el celiandre, el gingebre, les panses i pinyons, la fruita, fresca i seca, els espinacs (2),..que són la base de la major part dels nostres panadons actuals, els que fem a casa i que trobareu tot seguit..   
(1. la major part d'aquesta informació prové del llibre "Els cócs a la Terra Alta", de Loreto Meix, d'Ed. Cossetània.) 
(2: informació extreta del llibre " El gust d'un poble: els plats mes famosos de la cuina catalana", de Jaume Fàbrega, d'Ed. Cossetània.)

PANADONS DE CARBASSA, D'ESPINACS I DE POMA

Els panadons de carbassa i els d'espinacs d'aquesta recepta són del Segrià; els panadons de poma es fan puntualment en algunes poblacions de la mateixa zona, segurament des que es va estendre el cultiu de la fruita dolça. Els panadons de poma de casa els va començar a fer la nostra tieta Carmina fa uns 60 anys, els hem incorporat en el llibre de receptes pròpies...i són els preferits de la nostra família.
 

Per fer la pasta dels panadons es necessita una massa base de pa, que es pot comprar directament en un forn o bé preparar-la a casa. Si la voleu fer a casa, seguiu les instruccions que s'indiquen per a fer la “massa base de pa“; si compreu la massa en un forn, continueu la recepta començant directament per la “pasta de panadons”. Amb les quantitats indicades en sortirà 30 peces, aproximadament.

Massa base de pa:
Ingredients
  • 100 g de farina de força (es compra al forn )
  • 100 g d'aigua
  • 25 g de llevat fresc ( una pastilla; en venen en els supermercats o en forns )
  • un pols de sal, i un pols de sucre
En un bol es barreja tot i es pasta entre 5 i 10 minuts. A continuació s'hi va afegint més farina de força, mentre es va pastant, fins que no s'enganxi als dits. Tapar la pasta amb un drap i posar-la prop d'un radiador o font de calor. Deixar reposar al menys 1 hora fins que augmenti bastant de volum. Aquesta pasta és la massa base de pa. També es pot fer amb l'ajut d'un robot de cuina.
Com s'ha indicat abans, es pot substituir per 250 g de pa cru comprat al forn.

PASTA DE PANADONS

Ingredients
  • 250 g de massa base de pa, feta a casa o comprada.
  • 6 ous
  • 100 ml d'anís i 100 cl de licor estomacal (“Bonet” o semblant)
  • 100 g de sucre
  • 150 ml d'aigua, 2 pessics de matafaluga, una branca de canyella, 1 anís estrellat.
  • 125 ml d'oli d'oliva
  • un sobre de llevat en pols, tipus Royal
  • 1,5-2 kg aprox. de farina ( en sobrarà )
Preparació
Es fa bullir l’aigua amb la matafaluga, la canyella i l'anís estrellat. Es deixa refredar, i s’hi posa el llevat.
Tot seguit posar en un recipient gran la massa base de pa, els ous batuts amb el sucre, els licors, l’aigua aromatitzada amb les herbes ( i que ja porta el llevat), l’oli i un pessic de sal. 



Es barreja bé amb les mans i s’hi tira farina a poc a poc, incorporant-la, fins que la pasta de panadó no s’enganxi a les mans.
D'altra banda, sobre una taula o fusta s'hi posa una peça de roba gruixuda i a damunt un drap gran, si pot ser de cotó millor. S'enfarina el drap per sobre. Posar la taula prop d'un lloc calent.

A continuació, es va agafant pasta de panadó per a fer boles, d’uns 50 g; es treballen una mica i es posen sobre la taula, damunt del drap enfarinat, separant-les amb el mateix drap replegat, perquè en fermentar no s’enganxin l’una amb l’altra. Tapar-les amb un altre drap fi, i posar per sobre una peça de roba gruixuda, però que no pesi gaire, per a conservar el calor. Deixar reposar en un lloc calent de 3 a 5 hores, fins que hagi fermentat i pujat la pasta.
 massa de panadons-www.cuinaalfoc.blogspot.com

Preparació dels panadons:
Al moment de fer els panadons s’agafa una de les boles de pasta i amb les mans o amb un corró s’estira, donant-li forma ovalada. Cal que el corró i el marbre estiguin ben coberts de farina, per a que no s'enganxi la pasta. A continuació, sobre una de les meitats de la làmina de pasta s’hi posa el farcit que vulguem (carabassa, poma o espinacs, panses, pinyons..). 

Es doblega l'altra meitat sobre el farcit, i es tanca fent com un cordó, de manera que quedi com una mitja lluna. Així es van fent tots els panadons.

massa de panadons-www.cuinaalfoc.blogspot.companadons de poma-www.cuinaalfoc.blogspot.com

Preparació dels diferents farcits i cocció.

Pels panadons de carabassa:
ingredients dels panadons de carbassa-www.cuinaalfoc.blogspot.com
Necessita preparació prèvia: el dia abans de fer els panadons es ratlla la carabassa i es posa en un bol amb 5-6 cullerades de sucre i un pessic de sal, perquè escorri l'aigua. La quantitat de carbassa necessària depèn del nombre de panadons que vulgueu farcir (compteu 3 o 4 cullerades de carbassa fresca per panadó, més o menys).

El dia següent, abans de farcir els panadons, s'afegeixen unes 5 cullerades de sucre a la carbassa, es remena bé fins que el sucre no es noti i es posa en un escorredor i es premsa bé amb les mans per eliminar tota l'aigua.
Per farcir els panadons, agafar dues o tres cullerades de la carbassa i posar-les sobre la meitat de cada panadó (tal com s'explica en l'apartat de la preparació dels panadons), afegir 10 o 12 panses, un raig d'oli i una mica de sucre. Tancar els panadons, posar damunt un altre raig d'oli i més sucre, i posar-los en una llauna enfarinada; coure al forn a uns 180 graus, fins que estiguin rossos.
 panadons de carbassa-www.cuinaalfoc.blogspot.com

Pels panadons de poma:
Es pelen unes quantes pomes tipus Golden i es tallen en llesques no massa fines, com si fos per fer una truita de patata.

Es posa una bona quantitat directament sobre la meitat estirada de cada panadó, s'afegeixen 10 o 12 panses enmig, un raig d'oli i sucre. Tancar i posar a damunt un altre raig d'oli i sucre. Es couen igual que els panadons de carbassa.
Cal que el panadó quedi ben ple del farciment, perquè la poma perd molt en coure. 
Aquests són els preferits de casa nostra.

farcit dels panadons de poma-www.cuinaalfoc.blogspot.com
   

panadons de poma-www.cuinaalfoc.blogspot.com
  
Pels panadons d'espinacs:
També els espinacs s’han de preparar una mica abans. 
farcit dels panadons d'espinacs-www.cuinaalfoc.blogspot.com
Es posen, tallats menuts, en un bol amb una mica de sal i sucre. Es deixen al menys una hora en repòs perquè perdin l’aigua que porten. 
Passat aquest temps s’escorren bé i es couen a la paella amb oli, una bona quantitat de panses i de pinyons. 
Deixar que es refredi i farcir els panadons amb aquest preparat, però a dins posar-hi només un bon raig d’oli. Es tanquen i es reguen també amb oli, abans de coure'ls. Aquests panadons son salats, a diferència dels panadons de carbassa o els de poma, que son dolços. 
Aquests espinacs, a més, son de cultiu ecològic, de Fruita al punt BIO: boníssims..  
 
panadons d'espinacs-www.cuinaalfoc.blogspot.com