Entrada destacada

El temps de les cireres

En els propers dies trobareu en aquest blog unes quantes receptes amb cireres: en tenim tantes que no sabem com menjar-les! L'estimaré s...

dimecres, 17 de juliol del 2013

Gelat de llet de cabra i mel

Fa uns dies vaig comprar llet de cabra per a incorporar-la en una recepta medieval que volia recuperar, però han anat passant els dies i la llet ha quedat a la nevera...
Finalment, ahir, fullejant el magnífic llibre que tenim a casa: "El gran libro de los helados y postres helados", de Joana Farrow i Sara Lewis (a l'original , "Ice cream and ice desserts"), editat per l'editorial Hymsa, vaig trobar una recepta de gelat de llet de cabra, i automàticament vaig recordar la llet de la nevera.

El gelat que ens ha sortit és una variant de la del llibre, amb algun ingredient aromàtic més que he afegit per a veure com sortia...i realment és suau i molt cremós, i la llet de cabra, en tenir un contingut baix en lactosa, es digereix més fàcilment per part de persones adultes o nens que no toleren aquest sucre -la lactosa- de la llet de vaca.

Ingredients:
  • 600 ml de llet de cabra
  • 6 rovells d'ou
  • 50 g de sucre
  • 2 culleradetes de maizena o de midó
  • 10 ml (o 4 cullerades) de mel clara
  • un préssec groc
  • una llimona
  • infusió d'herbes ( jo he utilitzat una infusió de poma, hibisc i fruits roigs)
  • una branca de romaní o romer
Preparació:
Batre els rovells en un pot, amb el sucre i la maizena fins a obtenir una crema blanca i espessa.
Posar la llet de cabra en un pot, i escalfar fins que arribi al punt d'ebullició. Treure tot seguit, deixar temperar un moment i afegir-la molt poc a poc a la crema, barrejant amb cura per a que quedi ben incorporada; a continuació, posar la crema a coure a foc lent, sobre un bany maria, remenant contínuament fins que es torni espessa, i vigilant que no es torni granulosa.

Passar la crema cap a un bol que pugui anar a la nevera, afegir la mel (respecteu la quantitat per a que el gust de mel no domini) i la infusió aromàtica; mesclar de nou fins que sigui uniforme.

Deixar refredar a la nevera una estona, i després posar al congelador durant 6 hores, per a que es faci el gelat; remenar dues o tres vegades amb una forquilla o amb batedora per a que no es formin cristalls de gel.
Alternativament es pot posar en una màquina de fer gelats, fins que tingui la textura adequada per servir-lo.

Mentre congela, fer un almívar amb aigua i sucre, afegir unes fulles de romer, i coure-hi unes rodanxes de llimona i de préssec durant uns 10-15 minuts; també es poden fer boles de préssec amb un estri adient i caramelitzar-les, o deixar-les macerar una mica en suc de llimona.

Presentació:
Posar dues boles en una copa o vas alt, i decorar amb les fruites caramelitzades i aromatitzades.







dimarts, 16 de juliol del 2013

Quasi 100.000 visualitzacions...gràcies a tots!

En aquesta entrada només vull compartir amb vosaltres que possiblement en un parell o tres dies (o quatre) arribarem a les 100.000 visualitzacions ( no son visites, sinó pàgines vistes), segons el comptador intern del blogger. Per això vull donar les gràcies a tots els que ens acompanyeu.
Si en visitar aquest bloc et surt el missatge indicant que ets el visitant 100.000, envia'm un correu a cuinaalfoc@gmail.com, amb la impressió de pantalla del missatge dels 100.000 , i ho celebrarem amb un regal.



He fet una anàlisi dels visitants, que en aquests moments sou una mica més d'11.500, i el que estem veien és que el nombre de visites ha augmentat molt en els últims 6 mesos: el 19 de desembre de 2012 vam arribar a les 50.000 visualitzacions, i per tant més de la meitat de les visites son d'aquest any, mentre que les primeres 50.000 s'han repartit en un temps de quasi 2 anys, des del 25 de desembre de 2010, en que vam fer la primera entrada al bloc.
El que més m'agrada és el mapa de visites: quan vam iniciar el bloc ni ens va passar per la imaginació que ens podrien visitar des de Tailàndia, El Salvador, Sudàfrica, Indonèsia, Xipre, Grècia, Finlàndia, Lituània o Austràlia ( a l'altre cap del món), entre altres llocs..


Les receptes més vistes son els Caragols a la gormanta i els Panadons, seguits pel Menu de Nadal, els Carbassons farcits de verdures i les versions medieval i actual de l'Olla de congre. La pàgina més visitada és la de Cuina de Lleida, on hi ha les dues receptes més vistes...



També he estat mirant les recerques per internet, a partir de les que alguns visitants han arribat a la nostra pàgina: la majoria busquen evidentment un plat concret, però n'hi ha que fan recerques curioses: "albergínies farcides la llavor dels orígens"; "com fer servir la màniga pastissera amb els cornets"; "el pa de foc", "carabassó amb formatge de cabro", "com fer l'olivada des de l'arbre", o "receptes cuina follets"...
i la recerca que més m'ha agradat: "un blog de cuina amb bones fotografies"...encara que no li van agradar gaire, perquè només hi va estar 16 segons!

Bon estiu! 
 








diumenge, 7 de juliol del 2013

Carbassó amb formatge i prunes

Avui, el meu germà ens ha portat uns carbassons que ha collit del seu hort ecològic, i hem decidit fer-ne un aperitiu..amb una mica de formatge, unes herbes aromàtiques i unes prunes roges collides del nostre bancal.

Ingredients per a 12-15 unitats:
  • Un carbassó;
  • sal, pebre i oli d'oliva;
  • formatge tou ( jo he fet una mescla de camembert i mató)
  • herbes aromàtiques: menta,.
  • suc de llimona;
  • una llima:
  • pinyons. 

Preparació:
Tallar el carbassó en làmines fines, longitudinalment, amb un estri de pelar verdures o una mandolina. Posar les làmines en una safata, afegir un raig d'oli, sal i pebre, i una mica de suc de llimona; deixem macerar uns 20-30 minuts.
Amb una part del carbassó, fem boletes i les deixem macerar amb llimona, sal i pebre, en un recipient de vidre.

Mentrestant, preparem el farcit de formatge: barregem els dos formatges per a que quedin com una crema suau; daurem els pinyons en una paella, i els incorporem a la crema; tallem les herbes aromàtiques en juliana i les afegim també; ratllem una mica de pela de llima sobre la mescla, i afegim unes gotes de suc de la mateixa llima; mesclem tots els ingredients i deixem a la nevera fins que agafi consitència.

Per a farcir les làmines de carbassó, posarem una cullerada de crema de formatge sobre un dels extrems de les làmines, i cargolem la làmina per a obtenir un rotllet amb el formatge dins:


El posem en vertical, tornem a afegir pebre (poc), i acabem cada rotllet amb una bola de carbassó i un tall de pruna roja.

És un plat refrescant en aquests dies de calor estiuenc.